КРАЉЕВО – На територији Краљева за сада нема регистрованих случајева инфекција корона вирусом и надамо се да ће тако остати и у будуће. Под надзором у самоизолацији, према нашим тренутним информацијама, налази се 220 лица. Да ли сви они поштују самоизолацију, питање је за органе МУП који то контролишу, али мислим да је ситуација што се тога тиче много боља у односу на пре неки дан.

Ово је изјавио др Радован Чеканац, наш угледни епидемиолог, бивши професор на Војномедицинској академији, који се, иако у пензији, као рођени Краљевчанин ставио на располагање овдашњем Градском штабу за ванредне ситуације.

- Мислим да људи сада боље схватају озбиљност ситуације. Иако на територији Краљева за сада нема корона вируса, морамо се понашати као да је он у циркулацији и придржавати се свих мера – нагласио је др Чеканац.

У појединим апотекама у граду на Ибру у четвратак пре подне могла су се купити средства за дезинфекцију – алкохол и гел за суво прање руку. За куповину пола литра алкохола неопходна је амбалажа, а Краљевчани су поштујући правило о растојању стррпљиво и дисциплиновано чекали свој ред да уђу у ове фармацеутске објекте.

ВИСОК СТЕПЕН ОДГОВОРНОСТИ

Током прве деветочасовне потпуне забране кретања у склопу мера борбе против заразе вирусом корона, према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, команданта Градског штаба за ванредне ситуације, становници града на Ибру понашали су се одговорно и дисциплиновано, како и приличи у проглашеном ванредном стању.

- Заиста желим да похвалим све Краљевчане који су у периоду трајања такозваног полицијског часа показали висок степен одговорности. У периоду забране креатања укупно 40 лица је затечено на краљевачким улицама, углавном оних који у то време завршавају своје радне обавезе и крећу ка својим кућама – каже др Терзић. - Није лако, али сви морамо да се придржавамо одлука донетих у интересу свих грађана Србије. Сигуран сам да ћемо однети победу, неопходно је само да слушамо савете стручњака.

Са својих балкона и прозора, као и из дворишта, и Краљевчани су тачно у 20 сати аплаузом подржали наше лекаре и медицинске раднике показујући им на тај начин и захвалност за огромне напоре које улажу у компликованој епидемиолошкој ситуацији.