СТАРИ, павиљонски део Опште болнице у Врању је већ деценијама "зрео" за обнову, па је градоначелник др Слободан Миленковић најавио да ће током наредна два месеца бити реализована јавна набавка и изабран извођач радова.

Процењена вредност овог комплексног посла достиже милијарду и по динара, а новац је обезбеђен посредством програма названог "ЕУ прогрес", те од Канцеларије за управљање јавним набавкама.

Реконструкција подразумева груписање постојећих објеката уз доградњу додатних који ће се "наслањати" на нови Хируршки блок и чини једну целину. У плану је, сазнајемо, реконструкција чак седам павиљона...

- Болесничке собе ће бити трокреветне и свака ће имати засебан санитарни чвор, централни развод медицинских гасова и сигнализацију, те централно загревање и хлађење. Планиране су и израда нових термоизолационих фасада, замена унутрашње столарије и реконструкција свих инсталација - нагласио је др Миленковић, уз напомену да се ради о укупно 15.000 квадрата.

Предвиђено је да све службе буду под једним кровом и функционишу у складу са највишим, савременим стандардима, а почетак радова се очекује у мају и рок за завршетак посла износи 450 радних дана.

Општа болница у Врању је, подсетимо, једина у Србији са павиљонском организацијом секундарне здравствене заштите, а зграде у којима су смештена одељења су грађене у периоду од педесетих до седамдесетих година прошлог века.