Ванредно стање у Великом Градишту: Савети месних заједница „пратиће“ ГАСТАРБАЈТЕРЕ

Novosti Online / Д.Н.

понедељак, 16. 03. 2020. у 17:43

Ванредно стање у Великом Градишту: Савети месних заједница „пратиће“ ГАСТАРБАЈТЕРЕ

Фото: Д. Новковић

Радна група припрема инструкције за праћење спровођења самоизолације лица пристиглих из иностранства и старијих од 65 година
ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ – У Великом Градишту, због ванредног стања, хитно ће се предузети мере за праћење спровођења самоизолације лица која су дошла из иностранства и лица старија од 65 година.

У ту сврху формираће се радна група од представника општинске инспекције, полиције и Дома здравља, која ће са повереницима цивилне заштите обићи сва насеља и наложити хитне седнице савета месних заједница, са давањем инструкција за праћење самоизолације.

Међу усвојеним мерама Општинског штаба за ванредне ситуације јесте и прекид рада Предшколске установе, чији се запослени стављају на располагање Центру за социјални рад и Црвеном крсту. Радно време угоститељских објеката ограничава се до 20 сати, а у њима не сме бити више од 50 људи, уз обавезну удаљеност столова од два метра. У пекарама и објектима брзе хране забрањено је конзумирање хране, а купци морају држати одстојање од најмање 1,5 метра.

Запослени у трговинским објектима дужни су да носе рукавице и заштитну маску, а на улазу треба да поставе средство за дезинфекцију. Црвени крст и Центар за социјални рад што пре морају да попишу социјално угрожена лица изнад 65 година и направе план њиховог снабдевања намирницама и лековима.

Уведене мере обухватају и једномесечно одлагање плаћања комуналних услуга пензионерима, као и ограничење рада пијаца – зелена ће радити до 12 сати, а бувљој пијаци забрањује се рад.


Родитељи

Уколико су оба родитеља запослена у јавном сектору и имају децу млађу од 12 година, један од њих може да ради од куће, а од куће могу радити и хронични болесници и старији од 60 година.Главни улаз
У згради општине затварају се бочни улази, а грађани ће улазити на главни, где ће им дежурна лица давати потребне информације и омогућавати улаз само у неопходним ситуацијама.