УЧЕНИЦА шестог разреда овдашње Основне музичке школе "Живорад Грбић" у Ваљеву, у класи професорке Зоране Матић, Марија Обрадовић (13), апсолутни је победник овогодишњих 22. Међународних сусрета флаутиста "Тахир Куленовић", у граду на Колубари, најстарије и највеће манифестације те врсте на Балкану. Школу домаћина представљали су 24 ученика и два камерна ансамбла из класа професора Зоране Матић, Слободанке Васиљевић Љујић и Мине Чкојић, који су освојили по 13 првих и других награда.

На сцени ваљевске музичке школе наступило је 153 флаутиста из 30 образовних институција из шест држава, уз подршку 48 педагога и 41 клавирског сарадника. Такмичаре, узраста од седам до 23 године, оцењивао је жири професора музичких академија и средњих школа из Београда, Љубљане, Софије, Скопља, Новог Сада, Подгорице и Ваљева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Флаутисткиња Јана Илић: Нико млађи у Карнеги холу!

Најбољи камерни ансамбл основаца су "Флаутисти" музичких школа "Коста Манојловић" из Земуна и "Владимир Ђорђевић", у класи професора Александра Буркерта. Лауреат међу средњошколским ансамблима је "Дуо Софија и Кристина", НМУ "Љубимир Пипков" из Софије, Бугарска, у класи професора Георги Спасова. У категорији основних музичких школа победила је Олга Зуровац, ученица другог разреда ОМШ "Владимир Ђорђевић" из Алексинца, класи професорке Биљане Димитријевић, која је наступала уз клавирску сарадњу професора Срђана Ђорђевића.

- Марија Обрадовић од самог почетка школовања једна је од најјачих младих личности у српском свету музике, добитница многих међународних и републичких награда - каже мр Сузана Радовановић Перић, директорка Музичке школе "Живорад Грбић" у Ваљеву. - Апсолутном наградом на фестивалу у својој школи и свом граду, Марија је све оно што јесу и ваљевски "Сусрети флауте".


НАЈБОЉА СТУДЕНТКИЊА ИЗ ЉУБЉАНЕ

МЕЂУ студентима, најбоља је Ане Франциска Фундалић, са прве године Музичке академије у Љубљани, у класи професора Матеја Зупана. За најбоље педагоге проглашени су професори Александра Хорват из МШ "Исидор Бајић" у Новом Саду и Зорана Матић МШ "Живорад Грбић" у Ваљеву. Награде за најбоље клавирске сараднике додељене су Драгани Раић и Мери Бојић Радојичић, професорима Факултета музичких уметности у Београду.