Адреса ЗА СМЕЋЕ из два округа

Б. ПУЗОВИЋ

14. 03. 2020. у 18:15

Адреса ЗА СМЕЋЕ из два округа

Фото "Еко Тамнава"

Завршене административне процедуре за изградњу регионалне санитарне депоније у Каленићу код Уба. Пројекту накнадно прикључени Лозница, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник
РЕГИОНАЛНА санитарна депонија комуналног отпада у Каленићу код Уба није могла да почне с радом за три године, а основни услов за реализацију оваквог сценарија је то да изградња почне на време, те да средства пристижу онако како је и планирано.

Подсетимо, депонија "Каленић" је заједнички пројекат за Колубарски и део Мачванског округа, те подручје града Београда. Укључено је, међутим, још 11 градова и општина - Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Барајево, Уб, Владимирци, Лајковац, Мионица, Коцељева, Осечина и Љиг, с обзиром на то да у колубарској регији има око 363.000 становника, а свакодневно се прикупи готово 330 тона чврстог отпада.


- Спроведене су све јавне набавке, обезбеђене неопходне грађевинске дозволе и предат захтев за извођење радова - "рапортира" Зоран Петровић, директор предузећа "Еко Тамнава" у Убу, које ће газдовати будућом депонијом. - Комплетно су решени имовинско-правни односи на локацији у Каленићу, а израђена је и потврђена сва просторна, урбанистичко-планска и студијска документациона основа пројекта. Завршени су, такође, идејни пројекат и студија оправданости, односно документ о процени утицаја на животну средину. С обзиром на то да смо прибавили и локацијске услове, сада су на потезу Влада Србије и надлежно министарство.


Прочитајте још: Отпад чека државу


За реализацију је ове године предвиђено око 1,21 милијарде динара прихода са виших нивоа власти, те 18 милиона динара од локалних самоуправа. Притом, сало Ваљевци ће обезбедити готово четвртину средстава - 4,63 милиона динара.


Зоран Петровић


- Прихваћено је проширење капацитета депоније и за подручја града Лознице, уз општине Љубовија, Крупањ и Мали Зворник, што је регија са чак 500.000 становника - каже Петровић.


- Наравно, на крају је потребно да се о проширивању круга корисника изјасне и представници већ поменутих 11 градова и општина.


ОВОГОДИШЊИ РАДОВИ


- ТОКОМ ове године је предвиђено да се обаве припремни радови на телу депоније, вредни око 446 милиона динара, уз изградњу, те опремање објеката и постројења, што ће коштати 655,8 милиона. До краја 2020. нам предстоји и изградња приступне саобраћајнице са комплетном инфраструктуром, за шта би требало да буде утрошено више од 77 милиона динара. Између осталог, само за израду четири километра далековода од 10 киловолти ће бити потребно улагање "тешко" 21 милион - прецизира Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације