Традиционална комеморација страдалим пиротским Јеврејима: Отишли на пут без повратка

В. Ћ.

петак, 13. 03. 2020. у 13:41

Традиционална комеморација страдалим пиротским Јеврејима: Отишли на пут без повратка
Комеморативном скупу у Пироту присуствовали су и поједини потомци страдалника
ПРЕДСТАВНИЦИ пиротске локалне власти, борачких организација, војске, полиције, Јеврејске општине из Ниша, државе Израел, и политичких партија у Пироту, положили су венце и цвеће крај споменика "Давидова звезда" у Јеврејској улици у Пироту. Повод је стравично страдање пиротских Јевреја пре 77 година.

Половином марта 1943. године окупационе власти фашистичке Бугарске су, у погрому похапсиле и утамничиле све пиротске Јевреје њих 178 са породицама, транспортовале их до Софије, одатле до луке Лом на Дунаву у Бугарској, а затим лађом за концентрацијони логор Треблинка из којег се нико није вратио.

Традиционално, комеморативном скупу у Пироту присуствовали су и поједини потомци страдалника. И овом приликом званичници су истакли добру сарадњу пиротских локалних власти и рбије са Израелом, а једна од ствари која повезује два народа јесте управо стравичан чин који се одиграо током Другог светског рата. Део града у коме су некада живели јевреји добио је и своју Јеврејску улицу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације