ПОСЛЕ недавне реакције дела запослених и извесног броја родитеља на (не)законито именовање министра просвете Младена Шарчевића, када нису дозволили вршиоцу дужности директора Сафету Селимовићу да уђе у школу и преузме дужност, ситуација у ОШ "Авдо Међедовић" из Новог Пазара се додатно искомпликовала. Део наставника је започео штрајк и часови су скраћени на 30 минута, а решење није ни на помолу.

Незванично, од 80 запослених, 55 штрајкује. Код наставника који протествују час траје таман толико да буде обезбеђен законски минимум процеса рада, па је око 600 родитеља потписало петицију којом се од поменутог министра тражи хитна нормализација наставе.

У међувремену, догађања у ОШ "Авдо Међедовић" - коју је БНВ прогласио установом од посебног значаја за Бошњаке - била су тема и недавног заседања Градског парламента у Новом Пазару, током којег су се оштро сукобили одборници Странке демократске акције (СДА) Сулејмана Угљанина и Странке правде и помирења (СПП) Муамера Зукорлића.

У СДА сматрају да је министар просвете прекршио закон јер је, пре завршетка конкурса, за вршиоца дужности именовао Селимовића који - осим тога што је кадар СПП - нити ради у овој школи, нити се уопште пријавио за упражњено место. Из Зукорлићевог сабора су дговорили тврдњом да је ОШ "Авдо Међедовић" годинама бастион СДА, да све конце и даље вуче бивши директор Ахмедин Ђерлек, функционер Угљанинове странке који је запослио 35 партијских колега и оставио велики дуг.

Иако су седницу напустили одборници СНС, који са Љајићевом СДП и Угљаниновим присталицама у Новом Пазару чине већину, СДА и СДП су ипак изгласали закључак којим од министра просвете траже да што пре именује директора школе на основу конкурса који је расписан у јануару ове године.

Одмах после седнице, шеф одборничке групе СДП Муамер Бачевац је изјавио да је СДА уценила његову странку како би се изгласале још неке одлуке, па је - упркос ставу да локална самоуправа не би требало да се уплиће у кадровање по школама - његова политичка групација ипак подржала усвајање поменутог закључка и обраћање министру Шарчевићу.

МИНИСТАР

ДОК прозвани министар и даље инсистира на "устоличењу" в. д. директора Сафета Селимовића, којег је лично именовао, те поручује да може, али и не мора да поштује резултат конкурса који је расписан, Новопазарци траже да се проблем што пре реши и да се политика, која је овде и те како присутна - истера из школе...

ЗАСАД БЕЗ ПОЛИЦИЈЕ

ОКУПЉЕНИ на улазу у ОШ "Авдо Међедовић", међу којима је - како тврде у СПП - много активиста СДА из других делова града, нису дозволили да у двориште уђу ни републички просветни инспектори, нити представници Школске управе у Новом Пазару. Тада је најављено да ће бити затражена асистенција полиције, али се то није десило.

У међувремену, БНВ и СДА су запретили да ће "изаћи из школског система Републике Србије".