ПОСТОЈЕЋА главна аутобуска станица у Пироту, у центру Тијабаре, ускоро ће отићи у историју. Уместо ове локације, на којој аутобуси једва окрећу јер се, између осталог, ради и о амбијенталној целини заштићеној законом, град ће добити савремену станицу која ће задовољавати све критеријуме савременог организовања превоза.

- Планом генералне регулације је предвиђено измештање станице на локацију некадашњег Бувљака, на улазу у град са доскорашњег магистралног пита, одмах иза тунела Сарлах - прецизира начелник Одељења за стамбено-комуналну делатност Зоран Крстић. - Ово је сада државни пут другог реда, у непосредној близини је и ауто-пут, а укупна површина будуће аутобуска станице је око два хектара. Тај плац је највећим делом у власништву државе или Града, нешто мало има и приватних парцела, али је површина довољна за изградњу перона, стајалишта, пратећих садржаја за путнике, паркинга за аутобусе и таксисте...

Рок за израду плана износи 12 месеци, после чега следе припрема техничке документације и издавање грађевинске дозволе.

Постојећа аутобуска станица у Пироту је, иначе, тренутно у власништву државе. До пре две године, међутим, њоме је газдовао приватник који ју је изгубио после вишемесечног судског спора и кривичних дела која су почињена у вези са терминалом. Иако је припала Републичкој дирекцији за имовину, никада није ни била категорисана као аутобуска станица, јер није задовољавала ниједан критеријум предвиђен за овакву врсту објеката.

Јер, у непосредној близини - а тик уз неколико перона - налазе се чувена Тијабарска пијаца, такси-станица, ОШ "Свети Сава", па је пазарним данима, односно суботом, овде често долазило до саобраћајног колапса. Зато су током минулих деценија у више наврата тражене друге локације, међу којима су били плац поред "Водовода", њива прекопута која је лане постала велико градилиште и на којој је сада "Лидл" са још неколико нових стамбених зграда, а у једном тренутку је помињана чак и парцела старе Болнице.