Гаражe скупљe и од станoвa: У Новом Саду драстично скочиле цене најмљивања и продаје простора за смештај аутомобила

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

понедељак, 09. 03. 2020. у 17:20

Гаражe скупљe и од станoвa: У Новом Саду драстично скочиле цене најмљивања и продаје простора за смештај аутомобила

Мањак паркинг простора у свим деловима града Фото Н. Карлић

За квадрат власници траже од 900 до 1.000 евра, а закуп од 50 до 100 евра. Потражња велика

МАЊАК паркинга у готово свим деловима града и недовољан број места у јавним гаражама проблем је с којим се свакодневно суочавају власници четвороточкаша, па не чуди што су на тржишту некретнина цене за изнајмљивање и продају простора за возила скочиле. Притом се траже они веће квадратуре.

Добри познаваоци прилика у новосадским агенцијама за промет некретнина кажу да је у последње време све популарнија куповина, односно продаја гаража, и да, без обзира на величину, брзо нађу купца. Мањак гаража, као и паркинг-места, како истичу, очигледан је.

- За гараже је правило да квадратни метар кошта упола мање од цене квадратног метра стана - објашњавају у једној новосадској агенцији за накретнине. - Сада је ситуација таква да се цене гаража крећу од 900 до 1.000 евра за квадратни метар, колико коштају на Грбавици, у Новој Детелинари, центру, али и још неким деловима града. Без обзира на овакве цене, потражња је велика.

Паркинг-места у двориштима стамбених зграда се такође нуде на продају, и то се, кажу у агенцијама за некретнине, прометује кроз уговор о закупу. Цена у таквим ситуацијама је трећина цене квадрата гараже на тој локацији.

- Због високе цене, многи суграђани не могу да приуште куповину гараже, па је изнајмљују - наводе у агенцијама за некретнине. - У зависности од локације, најам простора за четвороточкаше је од 50 до стотину евра месечно. Приликом куповине стана, саветујемо да обавезно обезбеде гаражу или паркинг-место.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гаража у центру као гарсоњераИако се мање гараже, којих има у центру, брзо продају, повећана је потражња и за оним веће квадратуре, јер је све више породица које имају више од једног аутомобила. Тако се, рецимо, гаража на Грбавици површине тридесетак метара квадратних продаје за 18.500 евра, док се гаража од 27 квадрата у центру може месечно изнајмити за 80 евра.Према новој уредби, сваки инвеститор који гради стамбену зграду дужан је да обезбеди исти број паркинг-места колико има станова, у противном следи казна.


ИЗДАВАЊЕ

ПОЈЕДИНИ суграђани који немају довољно новца за куповину стана одлучују се да суму коју имају потроше за куповину гараже. Издају је месечно и тако приходују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације