ЗАВОЈСКО језеро на Старој планини, удаљено 18 километара од јединог града на крајњем југоистоку Србије, три деценије по завршетку радова на брани ХЕ "Пирот" - добиће први плански документ.

Сходно одлуци одборника Скупштине града у Пироту, током ове године ће - у сарадњи са неколико министарстава која су свако из своје надлежности задужена за парк природе у којем се налази ова полуприродна акумулација, из које се производи и струја - бити израђен план генералне регулације. Поменутим актом би требало да буде обухваћено око 2.000 хектара у неколико катастарских општина, што ће бити основ за будућу изградњу у приобаљу, односно за развој туризма на овом делу планине.

Уз констатацију да је ово прва урбанистичка разрада тог простора у парку природе, начелник Одељења за стамбено-комуналну делатност при Градској управи Зоран Крстић додаје да ће планери у овој туристичкој регији обухватити делове Завоја, Покревеника, Мале и Велике Лукање, Паклештице, Беле и Гостуше. На овом подручју досад дозволе нису издаване, осим за економске, помоћне и стамбене објекте који су у оквиру самих села.

Услови за будућу изградњу зависиће и од Министарства пољопривреде и шумарства, затим од Министарства трговине и туризма, те од Министарства животне средине. Све ове институције имаће своје услове, а у обзир ће се узимати и ставови Министарства енергетике, ресора задуженог за културу и Завода за заштиту споменика. Тек потом ће се приступити регулацији комплетног подручја, што би, у форми нацрта, требало да буде завршено за 18 месеци.

Посебно је значајно и то што ће се усвајањем овог документа дефинитивно знати и судбина већ изграђених објеката, које су власници подигли на својој очевини у приобаљу језера.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: После шест година: Наставак градње Завода за јавно здравље у Краљеву


Зоран Крстић

Управо због недостатка планског документа, пре десетак година је са саме обале уклоњено око 200 монтажних објеката који су били подигнути на државном земљишту, а питање је шта ће бити са објектима које су власници подигли на својим парцелама, за које никад нису добили забрану да их не граде. Процењује се да око језера има најмање неколико стотина таквих грађевина и ово је током последњих деценија једини реални повратак становништва из града на планину.

А, толико помињана акумулација је дуга 18 километара и има запремину од око 17 милиона кубика првокласне старопланинске воде, па је у перспективи предвиђена и за водоснабдевање места низводно од Пирота, укључујући и град Ниш.


Рај за риболовце/Фото В. Ћирић