Орден Светог Саве лозничком градоначелнику: Уздарје потписао патријарх

NovostiOnline/В.М.

07. 03. 2020. у 16:44

Орден Светог Саве лозничком градоначелнику: Уздарје потписао патријарх

Видоје Петровић Фото В. Митрић

Свети архијерејски синод СПЦ, на предлог епископа шабачког Лаврентија, одликовао је градоначелника Лознице, Видоја Петровића, Орденом Светога Саве
Свети архијерејски синод СПЦ, на предлог епископа шабачког Лаврентија, одликовао је градоначелника Лознице, Видоја Петровића, Орденом Светога Саве, потврдио ј "Новостима" прота Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ.

Уздарје за челника Лознице, кога красе и ордени владике Николаја и краља Милутина, потписао је патријарх српски Иринеј. Високо одличје Петровићу ће бити уручено у Епархијском дому у Шапцу, код владике Лаврентије, чији је вишегодишњи сарданик, поштовалац и пријатељ.

-Петровић је, не само кроз подршку верској настави, већ и личним и учешћем града у духовним и културним садржајима, подршком изградњи и уређењу богомоља, Духовног центра на Лагатору, постављањем знамења истакнутим духовницима, попут владике Валеријана, учествовањем у издавачким подухватима тог садржаја, поштовањем свих храмова, укључујући и оне оне ван Лознице, попут Соко града, показао да негује веру прадедовску и речју и делом, па је, заиста, заслужио ово уздарје- стоји у образложењу које је написао епископ шабачки.

Петровић је био на челу Организационог одбора поводом обележавања седам векова Манастира Троноша, када је у књиге светих уписан и први Јадарнин, некадашњи игуман те богомоље и први учитељ Вука Караџића, Стефан Јовановић.Патријарх Иринеј је, лично, од срца, похвалио сарадњу локалне власти и цркве у Лозници "за пример другима".Сада је иницијатор канонизације два угледна игумана Троноше, Мојсија и Георгија Бојића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације