ВЛАСТ у Оџацима најавила је да ће после више од десет година коначно бити санирано дивље сточно гробље у селу Ратково. На разбацане лешеве угинулих животиња дуж пута Ратково - Пивнице указивали су згрожени возачи, који су видео-снимке ужаса качили на друштвене мреже, али ни то није успевало да заустави несавесне грађане или "пробуди" надлежне органе. Сада се то неким чудом догодило, иако су једни на друге упорно пребацивали "ингеренције" и чекали да то реше неке више инстанце.

На самом улазу у насеље, одакле се ширио несносан смрад, бацани су лешеви свих врста домаћих животиња: свиња, крава, оваца, коза, живине..., од којих су многи били у поодмаклој фази распадања. Цркотине, изнутрице, кожа, кости и крв мртвих животиња, био је призор на који су мештани очигледно огуглали, јер се нису претерано бунили, а и сами су томе доприносили.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Загађење алармантно, уклања се отровни отпад: Ево које контаминиране локације у Србији су на списку за чишћење 

- То сточно гробље познато је као Шинтерај, јер су се ту раније спаљивале угинуле животиње из домаћинстава. Шинтер је одавно престао да ради, али је остала навика да се тамо односе стрвине, не само из Раткова, него и многих околних села - каже један од Ратковчана.

Према његовим речима, било је и незамерања, "јер како да пријавиш првог комшију, који би се одмах наљутио".

Члан Привременог органа општине Оџаци Милорад Станишић рекао је да је локална самоуправа потписала уговор са кафилеријом "Протеинка" у Сомбору, где ће, уз помоћ ЈКП "Услуга", бити транспортоване све угинуле животиње и сав анимални отпад.

- ЈКП "Услуга" ће санирати нелегално сточно гробље у Раткову и тамо поставити табле са упозорењем о забрани изношења како анималног, тако и комуналног отпада, као и видео-надзор - казао је Станишић. - Једина обавеза грађана биће убудуће да случај угинућа животиње пријаве ветеринару, а потом општинској комуналној инспекцији или Месној заједници. Домаћинство ће морати да издвоји само 500 динара за потврду коју издаје ветеринар, а трошкове превоза до кафилерије сносиће локална самоуправа.


КАМЕРЕ СПРЕЧАВАЈУ ЈАВАШЛУК

У оџачкој општини постојала је још једна "хорор" сточна депонија, на локацији званој Мрцињак, у Бачком Брестовцу. Челник еколога у том селу, Тихомир Катић, каже да је локално ЈКП "Брестком" све лешине са тог простора затрпало у јаму сточног гробља и ископало нову за те намене, а постављене камере спречавају неодговорне мештане да, као раније, бацају угинуле животиње где ко стигне.