Милиони за децу: Расподела новца за финансирање мера популационе политике широм земље

Е. В. Н.

четвртак, 05. 03. 2020. у 06:45

Милиони за децу: Расподела новца за финансирање мера популационе политике широм земље

Представници локалних самоуправа који су добили новац Фото СГ у Ужицу

Средства по конкурсу добило 88 градова и општина

КАБИНЕТ министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић ће током ове године, са нешто више од седам милиона динара финансирати замену столарије на првој згради предшколске установе "Пчелица" у Неготину, а пројекат који подразумева и едукацију становништва, те усклађивање рада и родитељства ће са 1,2 милиона суфинансирати и локална самоуправа.

- Обновићемо објекат који ради од 1971. и досад није озбиљније реконструисан - каже председник Општине у Неготину Владимир Величковић, уз подсећање на то да је исти ресор овде био присутан и током претходне две године.

Тако је 2018. на згради у којој су јаслице замењена дотрајала столарија и обновљен намештај, а лане је на том објекту саниран и кров. Локална самоуправа је ове пројекте суфинансирала са 11,1 и 4,2 милиона, па су пре две године оформили и Саветовалиште за рад са циљним групама, док је прошлу годину обележила и тромесечна едукација о темама које су важне за промоцију и оснаживање родитељства, уз промовисање мера популационе политике.

У оквиру конкурса, Кабинет проф. др Славице Ђукић Дејановић је 7,5 милиона доделио Бору, 9,35 Зајечару, 4,5 Мајданпеку и 5,7 милиона динара Општини у Кладову.

За суфинансирање мера популационе политике, Краљево је из Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију проф. др Славице Ђукић Дејановић добило 4,5 милиона динара.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић Фото Танјуг


Прочитајте још - Популациона политика: За 15 општина - 130 милиона динара

- Ова средства су намењена за набавку спортске опреме, те реквизита за гимнастику, атлетику и спортове са лоптом за вртић "Полетарац", при овдашњој предшколској установи "Олга Јовичић Рита", као и за унапређење услова организовања спортско-рекреативних летњих школа у краљевачком Дому ученика. Уз бесповратну субвенцију државе, локална самоуправа је у обавези да обезбеди 15 одсто недостајућих средстава - објашњава заменик градоначелника Вукман Ракочевић детаље Националног инвестиционог плана за период од 2020. до 2025, те најављује да ће Краљево са још неколико значајних пројеката конкурисати и код других министарстава.

Истовремено, Кабинет проф. др Ђукић Дејановић је и за проширење капацитета предшколске установе "Наша радост" у Блацу определио више од 12 милиона динара.

Милан Ћурчић, Владимир Величковић, Александар Симоновић


- Новац ћемо искористити за завршну фазу пројекта проширења вртића "Наша радост", односно за уређење 380 квадрата у оквиру којих је су предвиђене изградња фискултурне сале и две радионице за децу - истиче први човек Блаца Милан Ћурчић, подсећајући на то да је Министарство за државну управу и локалну самоуправу лане за прву фазу поменутог посла донирало 20 милиона.

Иначе, у ПУ "Наша радост" тренутно брину о 225 деце, а за 72 малишана нема места, па ће проширење објекта коначно укинути листу чекања.

И Топличани су - четврту годину заредом - добили новац, а градоначелник Прокупља Александар Симоновић каже да ће девет милиона динара, уз додатно учешће локалне самоуправе од 15 одсто, бити утрошено за реализацију пројекта названог "Центар за породицу". Члан Градског већа задужен за ову област Милош Костић прецизира да ће од 15. марта до 15. децембра, при овдашњем Дому зравља, посебну пажњу поклањати очувању и унапређивању репродуктивног здравља, решавању проблема неплодности, здравом материнству... за шта су већ набављени гинеколошки 4Д ултразвук, теренско возило и друга опрема, а уређен је и Дечји кутак.

СТРАТЕГИЈА

- СРЕДСТВА је добило укупно 88 локалних самоуправа чији су пројекти прихваћени на јавном позиву. За суфинансирање до 85 одсто укупних трошкова мера популационе политике смо из буџета издвојили укупно 650 милиона динара. Око 292 милиона је опредељено за адаптацију и санацију објеката предшколских установа, што би требало да створи услове за проширивање капацитета и смањивање листа чекања за упис у вртиће - истакла је проф. др Славица Ђукић Дејановић.

УЖИЧАНИ МЕЂУ РЕКОРДЕРИМА

ЗА усклађивање рада и родитељства, очување и унапређење репродуктивног здравља, едукацију из области популационе политике, доградњу радне собе у вртићу "Маслачак" из Севојна, набавку три возила за патронажну службу, куповину ултразвука за ЕХО кукова, запошљавање младих мајки, јачање међугенерацијске сарадње у сеоском туризму и оснивање Школе родитељства у Дому здравља, Ужице је добило 18 милиона, а учешће локалне самоуправе ће износити 3,7 милиона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rista Glista

05.03.2020. 09:03

Uzeli trudnicama od porodiljskog desetostruko više, a onda daju opštini da kupi igračke na tenderu od stranačkog kolege