ЛОВЦИ из Новог Кнежевца, на северу Баната, прошле недеље су на терену затекли леш шакала, а недалеко од њега и угинулу женку одраслог орла белорепана. Токсиколошка анализа у Институту за ветеринарство Нови Сад показала је да је шакал отрован карбофураном, забрањеном материјом која може да се набави само на црном тржишту.

Детаљнија претрага терена показала је шире размере тровања.

- Пошто је тело првог шакала којег смо пронашли било отворено, претпостављамо да се орао, који се налазио неколико метара даље, отровао једући угинулог шакала. Сумњамо да је тровање намерно урађено и да су мета биле дивље свиње. Међутим, оне нису отроване већ је, нажалост, страдала једина одрасла, стара женка орла белорепана, која је, вероватно, положила јаја. Остао је само мужјак и то је велика штета, јер је то ретка и строго заштићена птица - објашњава Атила Агоштон, председник ЛУ "Емил Талијан" из Новог Кнежевца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Заштићене птице отроване у парку природе "Русанда"


Због сумње да су намерно отровани, уз помоћ Друштва за заштиту птица из Мађарске обављена је шира претрага терана. Њихов пас, посебно обучен за откривање лешева, у локалним каналима и јаругама пронашао је још шест шакала, лисице, мишара и свраку. Резултати токсиколошке анализе ових лешева тек се очекују. О инциденту је обавештено Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, а на терену су били и инспектори Покрајинске инспекције за заштиту животне средине и полиција. Реаговао је и Покрајински завод за заштиту природе.

- Ово је веома опасна ситуација, јер је забрањеном материјом отрован веома велики број дивљих животиња. Која је год била намера тровача, овакве илегалне активности имају своје страшне и погубне последице на животну средину, нарочито када су у питању строго заштићене животиње. Очекујемо да ће бити покренута свеобухватна истрага и да ће бити откривени починиоци који су својим активностима довели до оваквих последица по природу - саопштио је Завод за заштиту природе.

Шакал

Ловце, оринтологе и природњаке брине чињеница да на илегалном тржишту још има забрањених материја које садрже активну, врло агресивну супстанцу карбофуран.

- Веома је важно да се систематским акцијама спречи продаја оваквих препарата, који се продају под трговачким називима "фурадан", "уфуран", "карбомакс" и сличним, а који су некада служили за третирање семена против инсеката, пре сетве - наводи Покрајински завод за заштиту природе.

РАНИЈИ СЛУЧАЈЕВИ

ПРОШЛЕ године је угинуо један орао белорепан који је отрован долетео на наше подручје. Отрован је слабијом супстанцом од карбофурана. Пре неколико година тровање је забележено на подручју Кањиже - наводи Атила Агоштон, председник ЛУ "Емил Талијан" из Новог Кнежевца.