Усвојили план квалитета ваздуха - после две године закашњења: Скупштина града у Смедереву коначно се бавила загађењем

Ј. ИЛИЋ

04. 03. 2020. у 00:15

Усвојили план квалитета ваздуха - после две године закашњења: Скупштина града у Смедереву коначно се бавила загађењем

Детаљ са заседања у Смедереву Фото Н. Живановић

Градоначелник Јасна Аврамовић поново указала на опструкцију Градског већа

СКУПШТИНА града у Смедереву је, са готово две године закашњења, усвојила План квалитета ваздуха и тако коначно испунила законску обавезу. С обзиром на то да је град на Дунаву сврстан у средине са квалитетом ваздуха треће категорије, План је сачињен још 2017, али се до 3. марта није нашао пред одборницима.

- Овај документ нас је својевремено коштао 2,4 милиона динара, а Министарство за заштиту животне средине се са њим сагласило 2018. План је застарео и, очигледно, за то нико неће одговарати - истакао је Милутин Вучковић, из одборничке група "Будимо Смедерево".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Велико загађење ваздуха у Смедереву: Концентрација суспендованих честица 22 пута већа од дозвољене 

Опозиција је замерила и то што План није образложио нико од надлежних, а ради се о акту чије су стављање на Дневни ред опоненти локалне власти иницирали дуже од године.

- Како вас није срамота? Да ли опозиција удише лош ваздух, а ви из власти добар? Ни градски већник за овај ресор није на седници, а План сада усвајате пред изборе, као део кампање - био је оштар самостални одборник Јовица Вујовић.

Подсетимо, заштитник грађана је раније упозорио на то да смедеревска локална самоуправа чини пропуст у раду јер није усвојила План квалитета ваздуха, а опозиција сада инсистира и на томе што је игнорисана још једна законска обавеза - да се до 28. фебруара јавност обавести о квалитету ваздуха током минуле године.

Фото Н. Живановић

Градоначелник Јасна Аврамовић је пре месец дана најавила да ће се ребалансом - који је, такође, усвојен у уторак - издвојити додатних 100 милиона динара за реализацију Плана квалитета ваздуха, а сада тврди да то Градско веће није прихватило.

- Занемарили су и мој предлог за конверзију котларница са штетног на еколошки прихватљивије гориво. Срећом, биће још ребаланса, а План квалитета ваздуха нас обавезује да до 2021. обавимо укупно пет котларница - истакла је Јасна Аврамовић.

Тренутно је, иначе, од укупно 4,8 милијарде динара овогодишњег буџета само 0,2 одсто опредељено за смањење загађења.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације