У згради Високе техничке школе у Пожаревцу одржана је манифестација "Дан етно пића и сирева Браничевског региона", дванаеста по реду, уз учешће преко 50 излагача из Браничевског и Подунавског округа. Владан Ђулаковић, директор ВТШ, каже да је из године у годину све већи број заинтересованих излагача.

- Због све већег броја учесника и ограниченог простора у нашој школи, било би добро кад бисмо убудуће направили две одвојене манифестације, једна да буде са винима и ракијама, а друга са етно-храном - сматра Ђулаковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФЕСТИВАЛ СИРЕВА И КАЧКАВАЉА: Млечне ђаконије од Алпа до Балкана (ФОТО)

На изложбеним штандовима грађани су имали прилику да дегустирају алкохолна пића из многобројних подрума и винарија, који су изложили ракије од винове лозе, шљиве, дуње, кајсије, као и црвена и црна вина. Од 2017. године на овом сајму уведено је оцењивање домаћих алкохолних пића, да би произвођачи знали шта је у њиховој производњи добро, а шта није, како би то убудуће могли да поправе.

У суседној просторији, где је, такође владала велика гужва посетилаца, биле су изложене разне врсте сирева домаћих млекара, од којих се неки могу наћи и у маркетима. Посетиоци су могли да пробају многобројне врсте крављег, козјег и овчјег сира, младог и старог, са зачинским биљкама попут рузмарина и аниса, са тартуфима, као и вурду и кајмак и роловани качкаваљ са шунком.

Фото Д. Новковић

На изложби су спојени вина и сиреви, како би се створила навика да се ова два производа заједно дегустирају, јер њихова комбинација доприноси богатијем укусу. Судећи према оценама стручњака, али и посетилаца, из године у годину подиже се квалитет производа винарија и млекара.

Фото Д. Новковић

ПРЕДАВАЊА

У оквиру манифестације одржана су и предавања стручњака агронома о технологији производње сирева и качкаваља, као и о заштити винове лозе у оквиру њеног комерцијалног, интегралног и органског узгоја.