Гради се визиторски центар на археолошком локалитету Феликс Ромулијана

В.Ђ./Новости онлине

субота, 29. 02. 2020. у 19:13

Гради се визиторски центар на археолошком локалитету Феликс Ромулијана

Фото: В.Ђ.

Визиторски центар ће бити састављен од неколико целина - од смештајних преко, истраживачких до просторија за посетиоце, казао је Ничић за наш лист
НЕМАЧКА организација Гиз донирала је 3,5 милиона евра за изградњу визиторског центра на археолошком локалитету Феликс Ромулијана, арехолошком локалитету код Зајечара, који се налази под заштитом Унеска, саопштио је ексклузивно за "Новости" Бошко Ничић, градоначелиник Зајечара.


- Визиторски центар ће бити састављен од неколико целина - од смештајних преко, истраживачких до просторија за посетиоце - казао је Ничић за наш лист.


Овај репрезентативни објекат простираће се на билзу 3700 квадратних метара.


На тај начин употпуниће се турситича понуда и створити услови за даља археолошка истраживања тог археолошком локалитета под заштитом Унска.


По Ничићевим речима планирана је и изградња приступних саобраћајнаица, паркинга, пешачких и бициклистичких стаза као и осталих градских садржаја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дворац Гаја Валерија


Поред визиторског цента у част генерала Гамбете и генерала Цоловића, који су руководили ослобођењем Зајечара, биће подигнути њихови споменици - подвкукао је Ничић.


Галерије је био један од неколико десетина римских иператора који су рођени на територији данашње Србије. У младости је чувао говеда а до положаја императора уздигао се војничким способностима. У близини Зајечара саградио је палату коју је посветио својој мајци Ромули. На том месту обављен је чин апотеезе односно уздизања импратора међу богове.


Постоје историчари који тврде да је Гај Галерије Валерије Максимијан, римски император који је две године пре Константина Великог донео едикт о толеранцији хришћанства, мада за то осим појединачних преписа нема чврстих доказа.