Блокирано загађење Криваје: Инспекторка забранила испуштање отрова, еколози запушили рупе

З. Рајић

28. 02. 2020. у 10:31

Блокирано загађење Криваје: Инспекторка забранила испуштање отрова, еколози запушили рупе
Инспекторка Оливера Митрић обавестила је екологе да је предузећу "Екстра фарм" издата забрана даљег испуштања осоке у земљану лагуну
Еколози у Србобрану наставили су битку за заштиту реке Криваје од загађења течним свињским стајњаком (осоком), за шта су најновији подстицај добили од републичке пољопривредне инспекције, која је месец дана после пријаве обавила ванредну контролу на фарми свиња "Екстра фарм".

Инспекторка Оливера Митрић обавестила је екологе да је предузећу "Екстра фарм" издата забрана даљег испуштања осоке у земљану лагуну (таложно поље) поред Криваје и наложена санација бетонске лагуне, из које се течни стајњак преливао на пољопривредно земљиште у власништву бечејске фирме "Агропромет", а одатле у реку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Reka zagađena svinjskim stajnjakom: Inspekcija sa tržišta VRAĆALA POVRĆE zalivano vodom iz Krivaje

По налогу покрајинских инспекција за водопривреду и заштиту животне средине, предузеће ДТД је крајем јануара багером затрпало места пробоја земљане лагуне и отицања осоке у Кривају. Сада су активисти Еколошког покрета Србобрана (ЕПОС) и радници "Агропромета", ослањајући се на саопштење републичког пољопривредног инспектора, на четири места булдожером преградили испусте осоке у земљану лагуну.

- Инспекције су урадиле свој посао и сад су блокирани сви отвори за изливање осоке, па уколико се настави са угрожавањем пољопривредног земљишта или пусти стајњак у Кривају директно кроз цеви, против загађивача ће бити поднете кривичне пријаве - истакао је председник ЕПОС Драган Курјачки.

У предузећу "Екстра фарм" су у своју одбрану изнели да се власник парцела на којим је изграђена земљана лагуна досад није бунио због испуштања осоке и најавили да ће ангажовати вештака да докажу да загађење стајњаком не потиче само од њих.

Власник "Агропромета" Гојко Еремин потврдио је за "Новости" да је лагуна за осоку на парцелама у приобаљу Криваје постојала и док је то пољопривредно земљиште било у поседу бившег комбината "Елан" и компаније "Матијевић". Додао је, међутим, да се проблем појавио зато што "Екстра фарм" није празнио лагуну разбацивањем осоке по њивама које обрађује, па је она завршавала у Криваји.


МАТЕМАТИКА

- Лагуна је површине око 3.500 квадратних метара, а дубине непуна два метра. То је 7.000 кубика осоке. У лагуну је годишње испуштано 18.000 кубика, а само у последње две године 36.000 кубика, јер нико није видео ниједну цистерну да са фарме одвлачи осоку на њиве. Кад се од 36.000 одузме 7.000, добије се 29.000 кубика осоке, колико се прелило у Кривају - објаснио је Курјачки.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације