УВОЂЕЊЕМ електронског система у рад Скупштине АП Војводине, та институција је унапредила ефикасност и јавност свог рада и додатно допринела свеобухватном напретку ојачавајући тако темеље демократије, истакла је јуче у Новом Саду председница Владе Србије Ана Брнабић при пуштању у рад Е-парламента.

Обраћајући се домаћинима и гостима на конференцији у Великој сали покрајинске скупштине, она је истакла важност дигитализације у јачању наше јавне управе.

- Дигитализација нашу управу чини економичнијом, ефикаснијом и транспарентнијом и помаже нам да се истински боримо против корупције, а грађанима обезбеђује услуге доступне 24 часа дневно - рекла је премијерка. -Лањски извоз ИТ услуга наше земље премашио је 1,4 милијарде евра, што је дупло више него пре три године. Србија је у протекле три године имала највећи раст извоза ИТ услуга у Европи. Наша земља данас је најконкурентнија у Европи када је реч о улагањима у информационе технологије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Нови е-шалтер убрзаће и поједноставити процедуре: Геодете на "клик" са катастром

Премијерка је посебно истакла успехе у дигитализовању домаћег образовно-научног система, најављујући наставак великих улагања у тој области.

О значају увођења Е-парламента говорили су и председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине Иштван Пастор. Систем Е-парламент уведен је у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој и Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу.


УШТЕДА

ДО сада је само за папир на којем се штампају материјали за посланике трошено 2,4 милиона динара по седници.