МАЈСТОРИ су "истерали" глумце из Народног позоришта, на неколико месеци: током 2018. године Град Ужице добио је 150.000 евра за пројекат повећања енергетске ефикасности зграде овдашњег театра, преосталих 75.000 евра обезбеђено је из градске касе, а важан посао биће завршен до краја пролећа.

Уз очување аутентичног изгледа чувене грађевине, у току је постављање термоизолације и фасадних зидова око сцене и службених просторија, као и замена спољне столарије и браварије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ужички ансамбл је на гостовањима: "Како живот" у националном театру

- То подразумева и постављање нове камене фасаде и оне од вештачког камена, идентичне оригиналној какву је пројектовао и спровео у дело чувени архитекта Станко Мандић. Мењају се и спољна столарија и браварија, реч је о великим површинама и то је најскупљи део посла - објаснила је Маријана Зорзић Петровић, сценограф и шеф технике и одржавања у ужичком театру - Зграда Народног позоришта у Ужицу део је Мандићеве заокружене архитектонске целине која обухвата грађевине у ужем градском језгру око Трга партизана. Цео комплекс је под режимом заштите споменика културе, па се реконструкција одвија уз посебну бригу о очувању аутентичног изгледа целине коју стручна јавност сврстава у највеће домете српске архитектуре.

Радови су почели 13. новембра и трајаће највероватније до краја марта уз могући продужетак зацртаних рокова, због специфичних и захтевних занатских радова.

- Ми смо захвални граду, пре свега доскорашњем члану градског већа за екологију Дуњи Ђенић, која је уложила пуно труда да се пројекат реализује. Потребно је нагласити да су ови радови само један сегмент онога што је неопходно урадити - истиче Зоран Стаматовић, директор Народног позоришта - Ми имамо сопствену котларницу и нажлост, користимо и даље мазут. Наш циљ је да први следећи велики пројекат буде реконструкција котларнице и почетак коришћења других енергената мање штетних по животну средину. Такође, у будућности је потребно урадити реконструкцију и изолацију крова зграде.

Започети радови били су нужни, јер је подлога камене фасаде чувене грађевине дотрајала. Претила је опасност да се због отпадања материјала и подливања воде угрози већи део зграде, па је реализација пројекта за Ужичане - спас у прави час.

ГОСТУЈУ НА ЗЛАТИБОРУ

ДО завршетка радова, своје представе Ужичани играју у новом Културном центру на Златибору. Ова гостовања имају позитивне ефекте, јер мисија ужичког позоришта јесте стварање високе културе и њено распростирање до што већег броја људи на тромеђи Србије, БиХ и Црне Горе.