ЗВАНИЧНО, на територији лајковачке локалне самоуправе има 26 деце и младих са сметњама у развоју и инвалидитетом. Претпоставља се, међутим, да их је бар двоструко више, али су из најразличитијих разлога - неретко и због табуа у малој средини - практично невидљиви.


То је, уз релативно скроман број потенцијалних корисника, био један од разлога због којег у Лајковцу још не постоје услуге социјалне заштите које финансира локална самоуправа - попут специјализоване школе, истуреног одељења, развојне групе у вртићу, личних пратилаца, дневног боравка... Родитељи ових малишана су, зато, принуђени да деци пребивалиште пријављују у другим општинама из окружења, најчешће у суседном Лазаревцу, где такве услуге постоје. Срећом, ствари се мењају набоље...


- Сви који су евидентирани у Центру за социјални рад махом добијају средства на име туђе неге и помоћи, која обезбеђује надлежно Министарство, а ми смо покренули иницијативу да се, за почетак, уведе услуга личног пратиоца и имамо најаве да би то требало да стартује највероватније од маја - каже председник новооснованог лајковачког удружења названог "Бази Мили" Милица Николић.


- Претходно ћемо, већ у марту, започети кампању и низ предавања током којих ће родитељи тих малишана и сви остали суграђани бити упознати са функцијом личног пратиоца. Очекујемо да се после тога јаве заинтересовани из Лајковца који ће да раде тај посао. Јер, овде је проблем и то што нема довољно стручњака, попут логопеда, дефектолога, психолога...


Дотад, за децу учлањену у "Бази Мили" је у лајковачком "Бајограду" организована Школица спорта, хуманитарни концерт је одржан у културном центру "Хаџи Рувим", а обданиште "Лептирић" је било домаћин ликовним и другим креативним радионицама. Цртежи настали током таквих дружења су били изложени на штанду, током хуманитарне манифестације назване "Улица отвореног срца".


Прочитајте још: Дечак уметношћу лечи аутизам


- Планирамо и третмане, најпре код логопеда, а досад сакупљени новац ће бити уложен у реновирање просторија које смо добили на коришћење од локалне самоуправе. Уз помоћ Фондације "Буди срећан", покренули смо акцију прикупљања средстава за комплетно опремање простора - каже Милица Николић.

Детаљ са једне од радионица Фото Удружење "Бази Мили"


ПРОЦЕДУРА

- У ОВОГОДИШЊЕМ буџету смо за финансирање услуге личног пратиоца определили 2,1 милион динара, али је претходно неопходно окончати поступке јавне набавке - каже начелник Општинске управе у Лајковцу Живорад Бојичић. - Услуга ће бити уговорена на период од 12 месеци, а Центар за социјални рад би требало да донесе решења, па ће се тек потом знати о коликим потребама се заиста ради.

Милица Николић


СВАКА ПОМОЋ - ДОБРОДОШЛА

УДРУЖЕЊУ су, између осталог, потребни конференцијски сто, 10 столица, дечја телескоп-справа, струњаче, висећа фотеља, мултифункционални астал, вреће за седење, трамбулина, магнетна бела табла... Из фондација "Буди срећан" саопштавају да се удружењу "Бази Мили" може помоћи и слањем СМС поруке са текстом 61 на број 2407, по цени од 200 динара за све мреже. Новац може да се уплати и на динарски рачун бр. 160-505619-08, девизни 00-540-0002708.4, односно ИБАН RS35160005400002708434.