Из школске клупе на радно место: У Суботици препознали значај дуалног образовања и по том моделу школују бројне ученике

Ј. ЛЕМАЈИЋ

среда, 26. 02. 2020. у 13:15

Из школске клупе на радно место: У Суботици препознали значај дуалног образовања и по том моделу школују бројне ученике
У првој години 220 ђака, скоро четвртина "првака" у Војводини

У текућој школској години по моделу дуалног образовања у Војводини се школује 1.800 ђака у 82 одељења у 15 локалних самоуправа. Од укупно 11.823 ученика уписаних у први разред средњих стручних школа, скоро седам одсто ђака се школује за дуалне образовне профиле. У Суботици за девет дуалних образовних профила у четири средње школе (Економска, Техничка, Политехничка и Хемијско-технолошка) у први разред уписано је осам одељења са 220 ученика, што значи да се ту школује скоро четвртина "првака" у Војводини.

- Суботица је свесна значаја дуалног образовања и један је од првих градова у Србији који је препознао вредности које нуди и у том смислу пружамо пуну подршку школама и образовању ученика. У овом сегменту школе и привреда наступају као партнери, а локална самоуправа је чврста спона која повезује, помаже и усмерава да та сарадња буде на високом нивоу и у континуитету и на тај начин образујемо младе за потребе привреде у региону, образујемо кадар који Суботици треба - поручио је градоначелник Богдан Лабан, на отварању скупа посвећеног дуалном образовању. - Развој и ширење индустријске зоне је нешто што нам даје замајац да ће дуално образовање бити још успешније, јер има погодно тло за развој и зато се трудимо да школама будемо чврст ослонац. Подстичемо упис ученика на дефицитарне профиле и стипендирамо 30 ученика који похађају наставу на дуалном образовању.

У целој Војводини бележи се раст броја ђака који се одлучују да део часова проводе у учионици, а део на пракси у неком од предузећа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одбрана водовода није самовлашће: Виши суд укинуо условну затворску казну осморици представника МЗ Липар у општини Кула


- Сви смо свесни да теоријско знање није довољно да се млади запосле на жељено занимање после завршеног нивоа формалног образовања. Зато је суштина да се компетенције стичу у компанијама које запошљавају занимања за која су се определили - објашњава Габријела Грујић, помоћница министра просвете, додајући да само Техничка школа има 12 компанија са којима сарађује.

Међу онима који су завршили средњу школу по дуалном образовању је Томислав Ковач, који је запослен у компанији "Континентал", где је био на пракси током школовања.

- Нисам морао да тражим посао, добио сам га аутоматски и нисам морао да пролазим обуку коју имају новозапослени, већ сам само наставио са радом - каже Ковач, који је школован за бравара-заваривача. - Свима бих препоручио да се овако школују, јер ће тако избећи тражење посла.


НА ЗАХТЕВ ПРИВРЕДЕ

Процес дуалног образовања иницирала је Привредна комора на захтев привредника и тржишта, а имамо огромну потребу за радном снагом.

- Ово је једини начин да задржимо младе у нашем граду и нашој земљи - поручила је Биљана Штављанин, директорка РПК Севернобачког округа.