Жабари мењају личну карту: Уз индустријску зону и развој пољопривреде желе да изађу из круга слабо развијених

Д. НОВКОВИЋ

26. 02. 2020. у 08:45

Жабари мењају личну карту: Уз индустријску зону и развој пољопривреде желе да изађу из круга слабо развијених

Седиште локалне самоуправе Фото Д. Новковић

У постројењу за третман неопасног отпада посао за 25 људи

НАМЕРНИ да једном засвагда промене "личну карту" општине, с обзиром на то да Жабари спадају у ред слабо развијених, у локалној самоуправи интензивно раде на стварању услова за нова запошљавања.

- То смо препознали као једини логичан пут, па смо као приоритет дефинисали формирање индустријске зоне и привлачење инвеститора. Већ је потписан уговор са фирмом "Џенерал ресајклинг" из Београда која ће овде изградити модерно постројење за третман неопасног отпада еколошки прихватљивом методом затворене пиролизе. Пројекат је вредан три милиона евра и испрва ће радно ангажовати 25 људи, с тим да ће број запослених у перспективи бити повећан - каже први човек Жабара Јован Лукић.

Челник локалне самоуправе, међутим, објашњава и то да на развој привреде једнако утиче и подршка коју Општина пружа пољопривреди, с обзиром на то да су у овом делу Србије најзаступљенији ратарство, сточарство и воћарство. Поједине државне парцеле су дате у закуп на 30 и 40 година - управо за формирање засада воћа - па су створени додатни услови за запошљавање сталних и сезонских радника.

- Сточарима смо обезбедили субвенције за набавку уматичених приплодих грла, а воћарима за подизање нових засада. Пољопривредницима се помаже и тако што остварују попуст од пет одсто у фабрикама које се баве производњом пољопривредних машина - прецизира Лукић и додаје да локална самоуправа настоји да градњом инфраструктуре посебно допринесе унапређењу услова живота у Жабарима и околини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одбрана водовода није самовлашће: Виши суд укинуо условну затворску казну осморици представника МЗ Липар у општини Кула


Поред вароши, досад је асфалтирано више улица у Александровцу, Влашком Долу и Тићевцу, што је коштало 8,8 милиона динара, док је пет и по милиона уложено у уређење атарских путева по Витежеву и већ поменутом Влашком Долу. Истовремено је завршено и преспајање прикључка старог на нови вод за снабдевање водом код школске зграде у Александровцу, а обављена је и замена старих пумпи на извориштима у Влашком Долу и Ореовици.


Јован Лукић


У оквиру јавних радова су уређени водозахвати и базени за снабдевање, те пијачни простор у Жабарима и Александровцу.


БУЏЕТ

ИЗ локалног буџета је за радове по месним заједницама издвојено шест милиона, па су обновљени многи домови културе, очишћена и прокопана корита бујичних потока, уз санацију локалних депонија. У Жабарима су средства уложена у одржавање уличне расвете, те постављање клупа у центру места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације