ВИШИ суд у Сомбору укинуо је пресуду Основног суда у Врбасу којом су седморица чланова Савета МЗ Липар и секретар МЗ кажњени условно на годину дана затвора због тога што су одбили да предају сеоски водовод на управљање ЈКП "Комуналац" у Кули.

Сомборски суд је уважио наводе из жалбе осуђених да МЗ по закону има право коришћења комуналних објеката, као и да чланови Савета МЗ не могу да буду криви због одлуке коју су донели по својој савести, "јер је њихов положај идентичан положају одборника локалне скупштине".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Добио на суду водовод јер чесмовача није за пиће: Сада нико неће да плаћа рачуне!

Липарчани од 2013. године одбијају да уступе бунаре и мрежу кулском "Комуналцу", истичући да је водовод својина села, јер је 1969. и 1970. изграђен новцем од месног самодоприноса и банкарским кредитом који је МЗ узела за ту намену.

Пошто је Савет МЗ у септембру 2016. одбио налог Општинског већа у Кули да преда водовод "Комуналцу", Основно јавно тужилаштво у Врбасу је наредне године, најпре против тадашњег председника Савета МЗ Душана Мишчевића, а потом још шесторице чланова тог тела и секретара МЗ Срђана Драгичевића, по пријави бившег председника општине Кула Перице Видекањића подигло оптужницу, која је резултирала пресудом за кривично дело самовлашћа.

- Успротивили смо се примопредаји водовода поштујући вољу испољену претходно на збору грађана и кроз петицију коју је потписало 800 мештана - објашњава Мишковић.

Житељи Липара су, бранећи водовод, протестовали пред зградама општине у Кули и суда у Врбасу. Актуелни председник општине Кула Дамјан Миљанић наглашава да је инсистирање руководства Липара на томе да је водовод сеоска имовина узалудно, "јер је то јавна својина, на коју МЗ има само право коришћења".

- МЗ по Закону о комуналним делатностима није овлашћена за дистрибуцију воде, него је то посао предузећа са лиценцом и стручњацима за ту делатност - рекао је Миљанић.


Слободан Рајачић, члан садашњег Савета МЗ и одборник у СО Кула, поручује да "Липар никад неће дати свој водовод".

- Ако нас буду и даље притискали, припојићемо се суседној општини Бачка Топола, у којој нико не спречава месне заједнице да саме обављају комуналне делатности - казао је Рајачић.

ДОНАЦИЈЕ УМЕСТО РАЧУНА

Руководство МЗ жали се да село већ пет-шест година не добија новац из општинског буџета за одржавање водовода, па се за ту сврху прикупљају донације од домаћинстава.

- Мештани не плаћају коришћење воде, а повремено дају по 500 динара за анализу воде у Заводу за јавно здравље у Сомбору и за поправке на водоводу - каже Рајачић.