ГРАД Нови Сад помаже рад завичајних удружења која негују културу и обичаје. Ово су људи са два завичаја, један у којем су рођени носе у сећању, а други је овде, с нама. Мислим да сви који су унесрећени егзодусима у прошлости, увелико већ осећају као да су се овде родили, јер Нови Сад људима даје једнаке шансе, а њихови обичаји постају обичаји Новосађана.

Ову срдачну поруку упутио је у Новосадском сајму минулог викенда заменик новосадског градоначелника Срђан Кружевић окупљенимм учесницима на манифестацији "Завичај кроз привреду, туризам и културу", која се, другу годину заредом, одржава у Новом Саду.

Сајам је окупио појединце, завичајна удружења и институције из области привреде, туризма и културе, а учесници су свој рад (израда народних ношњи,песме, прехрамбени производи, алат и уметнине из Лике, БиХ, Кордуна и других региона у бившој Југославији) и активности презентовали на најбољи и најлепши начин.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шапчанка димљеним сиром осваја гастрономе

Поред представљања културе, традиције и обичаја, манифестација подразумева сарадњу у привреди, култури и туризму, чији је основни циљ окупљање и повезивање бројних релевантних актера из наведених области. Сајам завичаја одржава се, као и прошле године, у организацији Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, уз подршку Покрајинске владе.

По речима директора Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, на штандовима је представљено више од 70 излагача, ту је и више од 300 учесника у културно-уметничком програму, који су презентовали изворно стваралаштво.

Истичући да је јединство једини предуслов за просперитет, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић нагласио је да та институција подржава очување традиције и културе оних који су се овде доселили из разних крајева бивше државе, и то кроз разне видове помоћи, као што су стамбено збрињавање и економско оснаживање.

- Наставићемо са таквом подршком избегличким и расељеничким породицама, али помагаћемо и нашим сународницима у региону - најавио је Милићевић.


Нови Сад помаже рад завичајних удружења

БЕЗ ТРОШКОВА

ФОНД за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ, у сарадњи са Покрајинском владом, побринуо се да сви садржаји на сајму буду бесплатни, као и да удружења буду ослобођена свих трошкова које би имала с обзиром на то да је реч о сајамској манифестацији.