РЕКОРДАН број ловаца, њих око 200, махом из Војводине, али и Шапца, Крагујевца и Краљева, учествовао је у традиционалној "Хајци на врбаску лисицу", која је овог фебруара одржана 7. пут. За разлику од прошле године, кад лукава грабљивица није истерана пред пушчане цеви, овог пута су одстрељене две лисице, а успут је погођен и један шакал. Погон, како се стручно зове лов на већој површини, организован је у шуми на локацији званој Провалије, од Врбаса према суседној Кули.

- Терен је скроз "прегажен" и претресен, тако да су ловци имали више шанси него лисице. Два плена су добар успех ако се зна да је лисицу врло тешко добити на пушкомет, посебно дању, кад се мање креће. Требало је мира, концентрације и будности да би се надмудрио најпрепреденији и најопрезнији предатор, што је учесницима хајке пошло за руком - рекао је Страхиња Ђурачић, председник Ловачког удружења "Врбас 2018", које је пре две године преузело организацију хајке на лисицу.

Гостима манифестације понуђено је да иду на чеку (ловачку заседу), где су шансе за одстрел веће, али се већина одлучила за групно шпартање шумом. Најмирнију руку и најоштрије око имали су Војин Радовић из ЛУ "Врбас 2018" и Зоран Јовановић из ЛД "Зец" из села Маргита код Вршца, којима лисице нису успеле да умакну.

У хајку на бачке лисице у Врбасу креће се сваке зиме кад у јануару престане лов на фазана и зеца. Смањењем броја лисица умањује се штета коју оне наносе ситној, ловостајем заштићеној дивљачи, а и спречава се ширење беснила, чији су оне главни преносиоци.

Важни циљеви манифестације, истиче Ђурачић, јесу и дружење ловаца и промовисање ловног туризма у Врбасу, на чему удружење ради заједно са локалном самоуправом.

- На дан манифестације, пре почетка хајке, свечано смо удружењу предали на поклон камин за Ловачки дом. У плану је да за ловочуваре купимо теренско возило "лада", а обезбедићемо и инкубатор за производњу пилића на фазанерији - истакао је председник Општине Врбас Милан Глушац.

Фазанерија је обновљена после 20 година, колико је била урушена. Председник ЛУ Ђурачић, иначе помоћник за саобраћај командира Полицијске станице, најавио је да ће после хајке на лисице бити организован комерцијални лов на фазанску дивљач, на одређеним полигонима врбаског ловишта.

ПРЕМИЈА КАРАБИН

"ХАЈКА на врбаску лисицу" завршена је у Ловачком дому, уз тамбураше и гулаш-паприкаш од срнетине и меса дивље свиње. Организована је и томбола, на којој је главна премија био ваучер за ловачки карабин, вредан 53.000 динара.