РУКОТВОРИНЕ вредних дама из Свилајнца стигле су у домове широм наше земље, али и света. Њих осам, како за себе кажу креативних истомишљеница, окупило се пре три године и одлучило да оснује занатску задругу "Задругарт" да би своје уникатне, уметничке производе могле лакше да пласирају. Како кажу, захваљујући удруживању, нема етно-манифестације у Србији на коју нису стигли њихови сувенири, али ни туриста и путника који прођу кроз Свилајнац, а да не сврате по успомену баш у њихову галерију.

У центру Свилајнца, главну улицу однедавно краси један од најлепших излога. Украсне кутије, послужавници, симпатично украшене или декупаж техником "исцртане" варјаче, оклагије, али и торбе, накит, кецеље, украсне флаше, столице, рамови за слике, маме сваког пролазника. Посебно су занимљиви домаћи производи попут ликера од малине или меда од маслачка.

- Задругу смо нас осам пријатељица основале 2017. године и ми смо сталне чланице, док у просеку имамо још 15 чланица, које се мењају - прича Јасмина Панић, директорка задруге основане при Задружном савету Шумадије, Поморавља и Јагодине. - Радимо на принципу чланарине, а све што направе наше задругарке могу овде у нашој галерији да изложе и продају. Тимски рад је срж сваког великог успеха.

Ушушкани кутак за пласман јединствених производа Свилајнчанке пронашле су у старој сајџиници коју је држао Јасминин покојни отац.

- И сајџијски занат сам научила од оца, па се овде у једном делу бавим поправком старих сатова - прича Јасмина. - Још је много породица које у својим домовима чувају старе, вредне часовнике, па чак и чувене са кукавицама.

Како Јасмина каже, ништа у "Задругарту" није копија, кинеско. Све је ручни рад.

Немамо заједничку радионицу и то нам је велика жеља, али све што свака од нас уради у сопственим атељеима, донесемо овде - прича наша саговорница. - Радимо и аранжмане од сушеног цвећа, венчиће и увек су нам инспиративни празници. Када неко тражи аутентичан поклон за иностранство, обавезно дођу овде.


СИНЂЕЛИЋ И МАРА РЕСАВКИЊА

ТИПИЧАН свилајначки мотив који радимо на магнетима и честиткама су ликови Стевана Синђелића и Маре Ресавкиње и они су нам најтраженији - каже Јасмина. - Осим познатих техника, радимо и неке новије, као што су сликање љуспицама од јаја, техника мандала. На нашим рафовима има и разгледница са фотографијама Свилајнца некад и сад, као и привезака рађених у течном стаклу, јастука пуњених лавандом, али и тегли са џемовима и флаше са ликерима.