Гаје краве, трешње и ору хиљаде хектара: Задругари чувају села од изумирања

Бојана Царановић

23. 02. 2020. у 08:21

Гаје краве, трешње и ору хиљаде хектара: Задругари чувају села од изумирања
"Агродунав", из Каравукова, код Оџака, окупља 100 задругара и бар 150 коопераната из околине овог западнобачког села

ВИШЕ од 20 хектара под трешњом, 1.800 хектара под ратарским производима, фарма крава са 450 грла - резултат су домаћинског пословања земљорадничке задруге "Агродунав", из Каравукова, код Оџака. Велики подстицај за развој ове задруге била је бесповратна помоћ из буџета Републике Србије, коју су добили пре готово три године. Били су тада једна од првих задруга помогнутих великим пројектом оживљавања задругарства и села коју је покренуо министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој.

Пословање "Агродунава", који окупља 100 задругара и бар 150 коопераната из околине овог западнобачког села, потврдило је да је новац отишао у праве руке. По речима Стевана Станојковића, директора задруге, у питању је удружење које корене вуче из педесетих година прошлог века. Званично је ова свестрана задруга, која у свом склопу има и пољопривредну апотеку, по други пут отворена 1998. године и опстаје деценијама захваљујући великом труду задругара.

Ова задруга се већ деценијама, осим сточарством, успешно бави и воћарством, производњом семенских култура, а у свом саставу има и центар за дораду ратарских и повртарских култура.

- Помоћ од око 100.000 евра коју смо добили 2017. године уложили смо у проширење сточног фонда и захваљујући њој смо повећали приходе за 50 одсто - каже Станојковић. - Набавили смо тада 50 стеоних јуница сименталске расе. Држава је кроз овај пројекат подршке задругарству показала да препознаје земљорадничке задруге и њихову улогу у сеоским срединама. Наша задруга је нека врста сигурности за породице више од 100 задругара. Мисија удруживања, која се срећом све више шири Србијом, показује да где има задруга, има и живота. Задруге чувају села од изумирања.

По речима министра Кркобабића, ово је модел задруге који треба да буде узор осталима. Осим у сточарству, значајна је улога и у воћарству. "Агродунав" не крије жељу да Каравуково буде центар за трешњу са ових простора која би могла да буде извозни бренд у свежем и прерађеном стању.Воћарство је велика шанса наше земље за извоз и нашим воћем треба да кренемо у освајање Европског тржишта - каже Кркобабић. - И у овој години настављамо са још значајнијим подстицајима и очекујемо да пробуђено интересовање земљорадника за задруге ускоро практично покаже да је удруживање основа сваког бољитка. Планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству у 2020. години.БЕСПОВРАТНА ПОМОЋ

Кроз програме подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја, протекле године 58 задруга добило је од државе бесповратно 667 милиона динара. И ове године ће новоформиране задруге добити бесповратно по 7,5 милиона динара, а постојеће по 15 милиона динара. У протекле три године у Србији је, уместо планираних 500, формирано скоро 600 задруга!ВОЋЊАК ДУПЛО ВЕЋИ

ГОДИШЊИ промет "Агродунава" је шест милиона евра, а своје производе пласира искључиво на домаће тржиште. Задруга има 20 хектара под трешњом. Воћњак је проширен двоструко, а са десет хектара у пуном роду имају 15 тона трешања по хектару.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације