ИНОВАТИВНА Шапчанка Драгана Ђукановић из Мишара бави се производњом димљеног сира од најбољег крављег млека. На овај корак одлучила се, јер је незадовољна зарадом своје говедарске фарме, која дневно испоручује 150 литара млека, сада њени специјалитети увелико освајају љубитеље гастрономије.

- Рецептуру сам добила од пријатељице из Босне и решила да се опробам. Први сам сир направила у калупу импровизованом од кухињске цеднице. Видела сам одмах да је изванредног укуса па сам радила на побољшању изгледа, разрађивала укусе - прича нам Драгана, иначе, медицинска сестра која никада није радила у струци.

НА идеју није дошла случајно, јер дуги низ година, у својој кухињи, спрема ајваре, зимнице, воћне сирупе, и продаје их у жељи да поправи кућни буџет. "Танка" откупна цена млека натерала је да размишља у правцу покретања производње да би бар део сировог млека, употребила за финални производ.

- Додајем сирће и мешам док сурутка не почне да се одваја, а млеко да се стеже - прича Драгана, и показује нам како се формирају сиреви. - Додаци су першун, бели лук, мирођија, паприка, бибер или маслине. Потом, ложим окомке, па кад се ватра стиша и створи се жар додајем букову пиљевину која у ствари даје арому.

Тако припремљен сир се слаже на решетку на два нивоа у пећи која највише личи на такозвану бубњару. Дими се седам до осам часова и добија златножуту боју, што је сигуран знак да је готов. На крају следи најлепше - сечење, аранжирање и дегустација.

Драгана Ђукановић прави димљени сир од најбољег крављег млека,фото А.Делић

ДРАГАНА посебно истиче да је подршку пронашла међу женским предузетницама Мачве и Поцерине, а познанства остварена на базарима, фестивалима зимнице и старих заната, само су доказ да бављење креативним послом привлачи добре људе и повољне прилике.

- Запажена сам прошле јесени на Фестивалу зимнице у Коцељеви и од тада производим много више сира. Недавно сам прву туру послала у Београд, а у промоцији ми помаже снаха Сања, која ме рекламира по друштвеним мрежама, али уме и да засуче рукаве - каже Драгана.

фото А.Делић

Највећи критичар и подршка, свакако је супруг Градимир, за кога каже да је увек био сумњичав према њеним новотаријама у кухињи. По струци је водоинсталатер, али јој је направио калупе за сир, јер уколико се набавља по редовним ценама - сваки кошта бар 20 евра.

фото А.Делић


ПОНОСНА МАЈКА И БАКА


ПРЕДУЗИМЉИВА Драгана Ђукановић мајка је четворо одрасле деце.

- Имам три одрасле високообразоване кћери, од којих је најмлађа магистар хемије и веома сам поносна на њих. Али, мој миљеник је син Никола, који је, иако најмлађе дете, већ засновао породицу. Од њега имам двогодишњег унука Огњена и он ми је, у ствари, највећа инспирација - признаје Драгана са осмехом.