ОВИХ дана почела је реконструкција колосека на главној железничкој станици у Оџацима, која је означена као једно од "уских грла" на регионалној прузи Нови Сад - Суботица, преко Богојева и Сомбора. Ова пруга биће алтернативни правац којим ће саобраћати возови кад почне изградња брзе пруге Београд - Будимпешта.

Да би постојећа пруга Нови Сад - Богојево - Сомбор - Суботица могла да прихвати очекивани повећани обим саобраћаја, неопходно је да предузеће "Инфраструктура железнице Србије" обнови колосеке у четири "уска грла". Поред оџачке, то су још и станице у Каравукову (у истој општини), као и Гајдобри, код Бачке Паланке, и у Футогу, код Новог Сада.

На станици у Каравукову недавно су ремонтована два колосека у дужини од два километра, после чега би до априла требало да буду промењени колосеци у Оџацима, а током ове године и у Гајдобри и Футогу. Помоћник председника општине Оџаци Милорад Станишић нагласио је да је то прва велика обнова деонице Нови Сад - Оџаци - Богојево откако је изграђена пре више од једног века.

- Предвиђено је да у Оџацима буду реконструисана четири колосека у укупној дужини од 2,5 километара, а постоји могућност да буде ремонтован и пети. Уместо постојећих спојки, шине ће бити заварене, тако да на колосецима више неће бити труцкања - рекао је Станишић.

Осим колосека, биће замењене и скретнице, што ће допринети да се повећа осовинско оптерећење пруге, као и брзина возова на обновљеним шинама. У плану је да се на све четири железничке станице санира 9,5 километара колосека и замени укупно 31 скретница.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Драган из бункера на НОВОЈ АДРЕСИ: После писања "Новости, на помолу сигурнији дани за бескућника из Кикинде


- Оптерећење по осовини биће повећано са досадашњих 16 на 22,5 тона, а брзина возова ће порасти на 80 километара на час у путничком и 50 километара на час у теретном саобраћају - истакао је Станишић.


Милорад Станишић


Представници "Инфраструктуре железнице Србије", који су недавно боравили у Оџацима, предочили су да ће кроз овдашњу станицу након реконструкције колосека месечно пролазити око 500 теретних, а дневно 40-50 што теретних, што путничких возова и радних машина.



НЕАКТИВНЕ

ОД 38 пруга којима је Скупштина Србије недавно одузела својство добра у општој употреби, 26 је у Војводини, а четири у општини Оџаци.