Спор око паркинга у Лесковцу: Нова фирма преузела одговорност, опозиција тврди да је то штетно за грађане

И. Митић/Novosti Online

21. 02. 2020. у 16:06

Спор око паркинга у Лесковцу: Нова фирма преузела одговорност,  опозиција тврди да је то штетно за грађане

Фото: И. Митић

Бригу о мирујућем саобраћају у Лесковцу преузела новооснована фирма „Паркинг и гараже“ Лесковац
ЛЕСКОВАЦ – Скупштина града Лесковца дала је сагласност да новооснована фирма „Паркинг и гараже“ Лесковац преузме обавезе из јавно-приватног партнерства које су пре 11 година на тендеру поверене предузећу „Метропаркинг“ Београд односно њеној ћерки фирми „Метропаркинг југ“ Лесковац. Ова фирма је продата за 100.000 евра, а у локалној самоуправи су оценили да нема законских сметњи да са новим партнером наставе сарадњу до истека уговора који је потписан на 25 година. Опозиција је критиковала предлог ове одлуке уз тврдње да је она незаконита.

Прочитајте још: Свештеник из Лесковца ПОРОДИО супругу: Прозборио сам молитву и ШЕСТА беба је била у мом наручју

- Приватним капиталом власници могу да располажу како желе. Привредник жели да уступи уговор и на то има право. Не видим ништа спорно у томе, а то што је нови власник из Лесковца је само плус – казао је градоначелник Горан Цветановић и додао да је власничка структура у овом предузећу и раније мењана, али да о томе није расправљала Скупштина града.

Одборници опозиционе групе „За Лесковац – заједно“ су, међутим, инсистирали на томе да је требало расписати нови јавни позив и успоставити ново јавно-приватно партнерство.

- Упозоравам вас да предложена одлука није у складу ни са једним законом, а ова делатност може се некоме дати само на основу јавног конкурса и нема преузимања, давања, нити отимања јавног простора – казао је Небојша Цакић, шеф ове одборничке групе која је и раније инситирала да постојеће јавно-приватно партнерство буде раскинуто јер је штетно за грађане.И самостални одборник Драган Савић у свему овоме не види интерес локалне самоуправе уз опаску да се фирми „Паркинг и гараже“ треба дати „поверење на реч и на основу некаквог писма о намерама“. Дебата на ову тему трајала је дуже од два сата, а став да нема законских ограничења, поред градоначелника, заступала је и адвокатица ових фирми Јована Вучковић Пејић као и секретар Скупштине града Зоран Вукашиновић. Истакнуто је да је овај правни посао могао бити обављен и без изјашњавања Скупштине града, али да је то учињено „како би све било транспарентно и како би се показала добра воља за грађењем партнерских односа“, а да је смисао у томе да Лесковац има уговорну страну од које ће моћи да тражи одговорност за испуњење обавеза.

КРИТИКЕ И ВАН ПАРЛАМЕНТА

И одборници из Савеза за Србију, који не учествју у раду парламента, критиковали су ову одлуку владајуће већине. Они су оценили да је тако дат легитимитет продаји права на наплату паркирања при чему се „тргује јавним добром као да је то приватно власништво, а не власништво свих грађана Лесковца“.

УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛУГА

У писму о намерама „Паркинг и гараже“ наводе да желе да унапреде ниво услуга изградњом надземних и спратних гаража, усавршавањем софтвера и постављењем дигиталних табли са тачним бројем слободних паркинг места.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације