КАДА су запослени у Служби кућне неге приметили да једна старица која је корисник њихових услуга сваким даном све више пропада, те да нема више од 38 килограма, а има солидну пензију, алармирали су Центар за социјални рад. И, испоставило се да су њеном пензијом, којом је требало да се прехрани, унуци плаћали рачуне за мобилни телефон и интернет...

Ово је један од стотинак случајева којим се током прошле године бавио нишки Центар за социјални рад, из којег поручују да је насиље над старима све подмуклије, перфидније и више се прикрива јер су и саме жртве у сукобу са властитим емоцијама, односно осећањем дужности.

- Пораст броја оваквих случајева бележимо не само зато што их је заиста више, већ стога што је то насиље постало видљивије, па се чешће пријављује - објашњава помоћник директора Центра за социјални рад у Нишу Лидија Станковић. - Економско занемаривање је најчешћи облик јер се старије особе остављају без хране, лекова, неге... Најчешће му прибегавају чланови породице или сродници који старе оставе у мраку и хладноћи, јер не плаћају рачуне за станове у којима живе. Притом, мада и ми често останемо без текста кад видимо шта ти људи преживљавају, неретко они штите своје злостављаче јер их је, кажу, срамота. Конкретно, једна претучена мајка је због сина насилника привремено била смештена у социјалну установу, а онда се све време секирала што нема никога да му скува ручак.

Прочитајте још - За четири месеца, 7.847 хитних мера за породично насиље

Нажалост, то је један од последњих табуа у нашем друштву - да родитељи, по сваку цену, морају да заштите своје потомке, без обзира на то шта им они приређују - али се у случајевима доказаног насиља одређује старатељ, до поновног успостављања функционалности породице.

- Непрестано апелујемо да, уколико било ко сумња на насиље у породици, да нам пријави случај и ми ћемо предузети све мере да тај случај "испратимо". Нису потребни докази, нити да се онај ко пријављује излаже неком ризику јер пријава може бити и анонимна - закључује Лидија Станковић.

Лидија Станковић


СУД

ЗАКОН прописује и то да су деца дужна да брину о родитељима и те обавезе их може ослободити само суд. Тако је, недавно, један Нишлија пред лицем правде доказао да, зато што је био занемариван у детињству, он сада нема обавезу да се стара о оцу... Како год било, овакви случајеви су, ипак, реткост.

"БИЈЕ САМО КАД ПОПИЈЕ"

ЗА то да супруг нема никаво право да је бије, извесна Нишлијка је сазнала тек на прагу 90. године, када су комшије пријавиле њеног мужа за насиље у породици. Жена је била у шоку када је чула да ће он одговарати и бранила га је речима да "бије само кад попије". У Центру за социјални рад сазнајемо да је агресивни деда пристао на меру лечења од алкохолизма, па више нема проблема.