У НАПУШТЕНОМ објекту фабрике обуће "Борели" словеначка компанија "Силко" пре нешто више од две године у Сомбору је отворила погон "Гума-С" која овде производи делове за ауто-идуструју, али и делове за веш-машине и сушилице, односно за белу технику.

Словеначка компанија "Силико", у чијем се сатаву налази и погон "Гума-С", послује у Србији од 2011, а пре две године су се из Оџака преселили у Сомбор.

Према речима Уроша Кравоса, директора сомборске фирме, од три машине колико их је било на почетку пословања, производња техничке гуме за ауто-индустрију обавља се на 14 машина. Он додаје да је недавно из Аустрије стигла још једна машина, а план је да их до краја године буде 19.

Око 100 запослених у производњи, због технолошког процеса, ради у четири смене, а производња се прекида једино за време државних празника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Праве аутомобилске гуме од маслачка

Кравос каже да је једини проблем недостатак квалификоване радне снаге, и истиче да ће у наредном периоду због проширења производње бити потребно знатно више радника.

- Потребно нам је још тридесетак радника, имамо велике планове за наредне три године и у плану је повећање броја запослених на 200 до 230. "Гума-С" треба да буде једна од већих фирми у Сомбору. Производе сада испоручујемо у Словенију, одакле се они дистрибуирају у Немачку, Француску, Чешку, Словачку, Кину - вели Урош Кравос.

Највећи домаћи купац производа од гуме за белу технику је предузеће "Тики" из Старе Пазове. Овде истичу да су прошле године добили пројекат за БМВ, нову серију 7, па ће од 2023. године овде имати и монтажу, и производе ће испоручивати директно за ту немачку фирму.

У току прошле године производња је повећана за 50 одсто у односу на 2018, а план је да се у овој години произведе 23 милиона комада техничке гуме за ауто-индустрију, односно за БМВ, "мерцедес", "ауди", "фолксваген".

Због потребе запошљавања нових радника, сваке среде у фирми се воде разговори са заинтересованима. Организују се обуке и пробни рад, четири радника је посредством Филијале НСЗ прошло обуку, а запослене су и особе са инвалидитетом.


СЕРТИФИКАТ И ЗАРАДЕ

ОВИХ дана фабрика "Гума-С" добила је сертификат квалитета ИСО ТС 16949 и тако смо доказали да су наши производи високог стандарда - истиче Урош Кравос, директор. Он тврди да се зараде редовно исплаћују, и да су оне од 10 до 15 одсто веће од просечних зарада на овом подручју.