Драгиша и Станка Милановић из Плажана код Деспотовца с врха Ајфеловог торња дивили су се Паризу, а са оног у њиховом дворишту посматрају сеоске свадбе и родно Плажане. У ресторану "Жил Верн" на другом спрату симбола Париза уз кафу су правили планове за своју будућност, а у својој кули кафу пију са родбином и комшијама. Док је метална конструкција Ајфеловог торња висока 300 метара и тешка 7.300 тона, торањ Милановића је од челика, висок је 13 метара и тежак око 1.000 килограма. Поставили су га на самом улазу у своје двориште 2017. године да би их подсећао на Париз у коме су провели свој радни век.

- Једва сам нашао мајсторе у селу, јер тако нешто нико није направио. Нашли смо се на 13 метара, јер им је та висина била најидеалнија да би све уклопили и да би торањ био веран оригиналу - каже Драгиша.

Прочитајте још - ВРХУНСКИ МАЈСТОР СВОГ ЗАНАТА: Развлачи бурек као за богове

Главни мајстор Стоиша Огњановић и помоћници мајстор Јован Стојановић, коме је помагао брат Горан, прихватили су изазов. Торањ су направили из три дела у својој радионици, а монтирали су га помоћу дизалице.

- Први сам отишао у Француску, а на разгледници коју сам жени прву послао био је Ајфелов торањ. Када је и она дошла, били смо опчињени том грађевином и куповали смо разне украсе који су га представљали - додаје наш саговорник.


БАКА СОФИЈИН 100. РОЂЕНДАН

Париз је, додуше не баш с торња, видела и Драгишина мајка Софија, која је 1. фебруара прославила 100 година. Живот јој, вели, није био баш добар. Супруг Светомир је радио у руднику, а она се бавила пољопривредом и узгајала стоку.

Бака Софија стоти рођендан прославила са родбином

- Не ваља. Нигде не мрдам. Да сам здрава, па да могу да радим. Једино могу да метем кућу. Не могу на ноге. Имам висок притисак и на једно око не видим. Никако да ме Светомир позове - нашалила се бака Софија.