ЛОКАЛНА самоуправа из Алексинца је против директора тамошњег ЈКП Будимира Марковића, на основу извештаја буџетске инспекције, поднела кривичну пријаву због сумње да је незаконито подигао плате до нивоа минималца, па је осамдесетак људи из његовог колектива у среду дошло у нишки Виши суд, да подржи таквог руководиоца!

- Не сматрам да сам крив. Комунално предузеће сам пре 12 година затекао у лошем стању и са великим дуговима, а то што сам успео да га стабилизујем не значи да су на било који начин оштећени ни фирма, ни локална самоуправа. Ако је неко овде оштећен, онда су то радници - истакао је током процеса Марковић.

Истовремено, радници страхују од тога да ће, ако он ипак буде осуђен, наредних годину дана морати да раде без плата, не би ли вратили вишак који су примали лане.

Прочитајте још - Влада одлучила: „Минималац“ од 1. јануара 30.022 динара

- Настојимо да одбранимо директора који нас води у боље сутра, сами смо организовали аутобус и дошли, а у Алексинцу су остале само неопходне екипе - каже возач Бојан Миловановић. - Ово је велика неправда према човеку који нам је вратио наду и достојанство. До 2012. плату уопште нисмо примали, или је каснила по неколико месеци, а онда је у фирму послат буџетски инспектор.

Будимир Марковић Фото "Фејсбук"

Радници, ако затреба, најављују и oрганизовање штрајка упозорења...

- Ради се о наводној исплати зарада преко износа који је за то предвиђен Законом који привремено подразумева умањење од десет одсто. С обзиром на то да су добро пословали, из колектива су у годишњим плановима и програмима предложили локалној самоуправи да им омогући сада спорну исплату и са тим су се сагласиле све општинске инстанце, али и Надзорни одбор - наглашава Марковићев адвокат Зоран Митић.

Бојан Миловановић Фото Ј. Ћосин

Наставак суђења је заказан за март.