ПОДЕЛОМ сертификата новим заваривачима, у Пожаревцу је у среду одржана завршна конференција петогодишњег пројекта Министарства омладине и спорта чији је циљ веће запошљавање младих. Носилац посла у срцу Браничева је било удружење названо "Шанса", у партнерству са пожаревачком локалном самоуправом и Националном службом за запошљавање, а - после двомесечне обуке - сертификате су уручили министар Вања Удовичић и градоначелник Бане Спасовић.

- Током пет година реализације овог пројекта широм Србије, различите обуке је завршило 2.015 младих, од којих се 237 њих определило за посао заваривача - прецизирао је министар.

Током два месеца и 200 школских часова, обуку полазника из Пожаревца је водило шест инструктора из института "Гоша", лиценцираног за издавање међународно признатих сертификата.

- Заваривач је најтраженије занимање на тржишту рада, лако се долази до посла и у земљи, и у иностранству, па ће овдашњи послодавци морати да подижу цену рада, не би ли ове младе људе задржали у Србији - нагласио је генерални директор "Гоше" Мирко Личина, док је асистент пројекта Владан Бошковић указао на то да су овакве обуке један од начина решавања проблема незапослености са којом се суочавају све земље из региона.

Прочитајте још - Варилац Јелена Аћимовић-девојка са нејспретнијим рукама на свету!

Бошковић је рекао и да је за шесторо нових заваривача из Пожаревца посао већ обезбеђен, а за преостала 34 је уговорен пробни рад по фирмама широм Србије.

Пројекат назван "Нова шанса за младе" је реализован у оквиру јавног конкурса за стимулисање различитих облика запошљавања, самозапошљавања и предузетништва људи на почетку каријере, који је расписало и финансирало Министарство омладине и спорта.

Нови заваривачи са званичницима и организаторима обуке

У Пожаревцу је од 19. новембра прошле, до 19. фебруара ове године организована обука управо за завариваче јер је ово занимање једно од најтраженијих у индустрији - посебно у машиноградњи и енергетици - а не захтева више степене стручне спреме.