За јавне радове ангажовао кориснике социјалне помоћи, па им узимао део зараде? Малверзације у Центру за социјални рад у Трстенику, отпуштен запослени

С. Бабовић

19. 02. 2020. у 19:56

За јавне радове ангажовао кориснике социјалне помоћи, па им узимао део зараде? Малверзације у Центру за социјални рад у Трстенику, отпуштен запослени
Случај доспео до Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, а Белоица каже да оптужбе немају везе са истином
КРАЉЕВО/ТРСТЕНИК - Центар за социјални рад у Трстенику доставио је Вишем јавном тужилаштву у Краљеву, посебном одељењу за сузбијање корупције, документацију о бившем раднику Ивану Белоици(36). З њега су у ЦСР током дисциплинског поступка утврдили да је, како тврде, злоупотребио службени положај и са приватним удружењима, са којима је повезан, ангажовао 28 корисника социјалне помоћи у програму јавних радова НСЗ. Белоица каже за “Новости” да оптужбе немају везе са истином и да је отказ незаконит и да је покренуо судски поступак како би се утврдило да ли је отпуштен легално и по правилима.

Из краљевачког тужилаштва “Новостима” није стигао одговор у вези с тим докле се стигло у поступању, а у ЦСР су предочили “Новостима” да су одреаговали у складу са правилима етике и службе. Обавештени су Етички одбор Коморе социјалне заштите, Министарство рада, а документацију ради утврђивања да ли у поступањима бившег радника има елемената кривичног дела проследили су у Краљево.

Како незванично сазнајемо, директору трстеничког центра се 9.јула прошле године обратио корисник З.Н. (идентитет познат редакцији), са молбом да ли може да од 22.000 динара, колико му следује у програму јавних радова, задржи половину, јер му је потребно за лечење. У управи су кренули да испитују случај, знајући да је преко ЦСР у програм који се реализује у сарадњи са Националном службом за запошљавање током четири месеца(јун-октобар 2019.) ангажовано пет особа, али да међу њима уопште није био З.Н.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАПШЕЊЕ У ПАРАЋИНУ: Директорка Центра за социјални рад злоупотребила положај?

Потом се дошло до незваничних сазнања да ангажовани радници, наводно, нису ни одрадили пун ангажман. Дисциплински поступак покренут је врло брзо.

- Неколико корисника се изјаснило да су од новца који су добијали за јавне радове задржавали, у просеку, од 2.000 до 7.000 динара. Већи део је, према њиховој причи, задржавао сада отпуштени Белоица - наводи незванично извор “Новости”. - Отказ уговора о раду који је последица, како је утврђено, више учињених тежих повреда радних дужности и злоупотреба службеног положаја, уручен му је 1.новембра.

Иван Белоица напомиње да такве неистине не би коментарисао и додаје да су “надлежни контролисали радове у току трајања и по завршетку и да нису приметили грешке, нити су имали примедбе”.

- Напоменуо бих још једном да је покренут судски поступак, по мојој тужби против Центра за социјални рад и директора и да ћу у истом доказати своју невиност - каже за “Новости” Иван Белоица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Плав: Злоупотребе у Центрима за социјални рад


МЕЂУ УДРУЖЕЊИМА И “ЦЕНТАР”

КАКО се једно од четири удружења која су повезана са отпуштеним радником звало “Центар”, у ЦСР су посумњали да су отуда неки корисници корисника веровали су у ствари ангажовани преко “Центра за социјални рад”. Осим у “Центру”, како је из ЦСР предочено краљевачком тужилаштву, корисници су били ангажовани и путем удружења ”Стражба”, ”Променимо свет,а не себе”,”Зумбул”, а да о томе, како је закључено током дисициплинског поступка није обавештен послодавац, односно, утврђено је да је службеник дошао у сукоб интереса, несавесно радећи у служби, те да је злоупотребио службени положај.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације