Непријатни мириси и дим гуше Врбашанe, a квалитет ваздуха нико не проверава

З. РАЈИЋ

19. 02. 2020. у 14:40

Непријатни мириси и дим гуше Врбашанe, a квалитет ваздуха нико не проверава

Пецање на ВБК уз маске Фото ЕПВ

По емисији сумпорних оксида, Врбас одмах иза Панчева и Ковачице

У ВРБАСУ је врло лош квалитет ваздуха, али о томе не постоје новији званични извештаји, него само сведочења грађана. У Удружењу грађана "Локална алтернатива" сматрају да би у граду требало поставити мерну станицу како би се свакодневно пратило стање ваздуха. Они истичу да је инсталирање мерне станице, које је предвиђено Стратегијом одрживог развоја општине 2014-2020, остало мртво слово на папиру.

Међутим, председник Општине Врбас Милан Глушац напомиње да је мерење загађења ваздуха једна од ставки у плану Одсека за заштиту животне средине, за шта су издвојена средства у општинском буџету, као и да се локална самоуправа определила за подстицање алтернативних видова превоза, пре свега бициклизма како би се смањило аеро-загађење које потиче од издувних гасова из аутомобила.

- Стањe животне средине у Врбасу је катастрофално, почев од загађења Великог бачког канала, градске депоније која се због немара и лагеровања нафтне исплаке самозапаљује и система котларница на мазут до негативног утицаја спалионице анималног отпада и индустријске производње. И све то у ширем центру и на самом ободу града - навео је Јован Радовић из "Локалне алтернативе".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈЕДНА ОД ТРИ НАЈЦРЊЕ ТАЧКЕ У СРБИЈИ: Чисте канал затрован тешким металима, вирусима и бактеријама

Према његовим речима, последњи подаци о квалитету ваздуха у Врбасу пронађени су у Студији просторне диференцијације животне средине на територији АПВ из 2012. године.

- Врбас је у тој студији означен као зона са интензивним вишеструким негативним утицајима на животну средину. По емисији сумпорних оксида у ваздух, Врбас је био одмах иза Панчева и Ковачице - изнео је Радовић.

Председник Општине нагласио је да ће изградњом регионалне депоније у Новом Саду бити затворено јавно сметлиште у Врбасу, које је гушило непријатним мирисима и димом, и да ће ускоро почети чишћење Великог бачког канала, што ће бити праћено контролом квалитета воде, али и ваздуха, због страха грађана од отровних материја из загађеног водотока.

- Одсек за заштиту животне средине успоставиће стални мониторинг квалитета ваздуха ангажовањем институције која ће обављати тај посао. Општина је приступила "Цивитас форуму", који је покренула Европска комисија с циљем увођења немоторизованог превоза ради смањења емисије угљен-диоксида, а ми смо се определили за бициклизам - рекао је Глушац.


1.300 АУТОМОБИЛА ВИШЕ

ГЛУШАЦ је нагласио да је главни узрочник аеро-загађења саобраћај, наводећи да је прошле године у општини регистровано 1.300 аутомобила више него у 2018. Зарад смањења моторизованог транспорта локална самоуправа је направила паркинге за бицикле, као и одморишта на раскрсницама и уличне радионице за бициклисте. У плану је изградња 34 километра бициклистичких стаза које би повезале железничку и аутобуску станицу, болницу и центар града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације