СТАТИСТИЧКИ подаци говоре да Чачак и даље држи прво место у Србији по броју аутомобила у односу на број становника. Тако, у 2018. години на територији града на Морави регистровано је око 33.000 аутомобила, а према последњем попису Чачак је имао нешто више од 111.000 становника. Ипак, укупан број регистрованих возила, рачунајући и камионе, аутобусе, мотоцикле - премашује 41.500!

Занимљиво је да је у граду 2011. године живело 114.797 становника, а да је број регистрованих возила био 26.819, тако да се може закључити да се сваке године смањује број људи а повећава број аутомобила у Чачку.

Прочитајте још - Пола Чачка на точковима

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја за 2018. годину, просечна старост свих возила регистрованих на територији ПУ Чачак је 17,9 година, путничких аутомобила 17,5 година, док је свега 3,1 проценат путничких аутомобила млађих од шест година.

Пребукираност возила приметна је свакога дана на улицама Чачка, посебно у термину од 14 до 17 часова, када су гужве и закрчења на улицама нормална појава. Треба рећи да је свакога часа, на улицама града по неколико стотина таксиста, од укупно око 800 регистрованих. Оно што је највећи проблем јесте недостатак паркинг-места у самом центру Чачка.

АУТО-ПЛАЦЕВИ

ПОРЕД званичних ауто-кућа, посебно уз магистралне путеве, начичкани су ауто-плацеви на којима се продају половна возила. Има их на десетине и "половњаке" увозе из Италије, Француске, Немачке, Швајцарскле.