У НОВОМ Саду је обележена 12. годишњица пожара у кафићу „Лаунџ“, једне од највећих трагедија у новијој историји града у којој је животе изгубило осморо младих људи.

Венце и цвеће крај спомен плоче на згради у Змај Јовиној улици 8 у центру града, на којој су урезана имена погинулих девојака и младића од 19 до 23 године старости, положили су родитељи, чланови породица, пријатељи. У име грађана Новог Сада пошту настрадалима одао је Здравко Јелушић, председник Скупштине града.

- Окупљамо се на овом месту пре свега да бисмо скренули пажњу онима који доносе одлуке, да оне могу имати страшне последице ако се доносе на такав начин да могу угрозити безбедност грађана – изјавио је Јелушић новинарима.

Стојан Саковић, отац настрадале Новосађанке Бранке Саковић (23), каже да је толико времена прошло а родитељима се чини као да је то било јуче.

Прочитајте још - ПОМЕН ЖРТВАМА ПОЖАРА У КАФИЋУ "ЛАУНЏ": Туга и бол још тиште

- Данас овде, као и сваке године, износимо наш бол за нашом децом. Али, морамо то да изнесемо и у томе нисмо сами. Цео град је овде са нама.

У пожару, у ноћи 17. фебруара 2008. године, погинули су и барт и сестра Милош (19) и Мирјана (23) Пекић и Милена Колунџић (23), сви из Новог Сада, Борис Бјекић (23) из Ветерника, Душица Кулаш (23)из Ваљева, Марија Гавранчић (23) из Кикинде и Владан Драговић (23) из Савиног Села.

За изазивање пожара у "Лаунџу" првооптужени Милош Малешев из Новог Сада осуђен је на 12 година затвора али му је, на основу Закона о амнестији 2012. године казна смањена на девет година.

Сувласници локала Тамаш Колар и Срђан Бован осуђени су на затворске казне од по седам година док је, због помагања у изазивању пожара, Бојан Кулачанин осуђен на две године затвора.