Ултрамаратонац из Србије Александар Кикановић, који промовишући братство Србије и Русије трчи до Москве на путу дугом 2.350 километара, започео је другу етапу из Бијељине и поручио да у овом великом подухвату није могао да изостави Републику Српску.

Кикановића је примио заменик градоначелника Бијељине Предраг Јовић и захвалио му што са својим тимом ради на сједињењу свих православних народа, саопштено је из Градске управе.

-У данашње време, када смо сви на неки начин егоисти, ово су људи који нам враћају веру у праве вредности. Кикановић се дуго бави хуманитарним радом и надам се да ћемо, угледавши се на њега, и сами бар мало допринети промовисању пријатељства међу православним народима, навео је Јовић.

Кикановић, који је прву етапу почео јуче из Лознице, каже да је претходних година реализовао два хуманитарна маратона и да су му повод за нова путовања била актуелна дешавања у Црној Гори.

Средства која буде прикупио трчањем до Москве биће усмерена за помоћ болницама и другим здравственим установама.

-Одлучио сам да трчим од Лознице до Москве у име братства Србије и Русије, али нисам желео да прескочим Републику Српску јер је осећам као своју земљу, рекао је ултраматонац.

Он је најавио да ће се из Бијељине вратити до Шапца, а затим преко Мађарске, Словачке, Пољске и Белорусије доћи до Москве на 9. мај – Дан победе.

Кикановић у Москву носи и икону Светог великомученика и победоносца Георгија, која је освештана у Манастиру Острог и планира да је уручи председнику Русије Владимиру Путину.

-Припремао сам се за овај пут шест месеци. У тиму имам два пратиоца, пријатеља који ће бити уз мене возећи бицикл, а спаваћемо у камп-кућици. Дневно ћу трчати 40 километара, а четвртком и недељом ћу одмарати, рекао је он.

Према његовим речима, у овом подухвату има свесрдну помоћ града Лознице, Ненада Поповића који годинама промовише руско-српко пријатељство у Србији, као и бајкера "Ноћни вукови" који ће заједно са њим 9. маја ући на Црвени трг.