НОВИ Сад успоставља европске стандарде у области културе у многим сегментима, па тако и у издвајањима из буџета за културу који је достигао, негде чак и претекао, европске градове - каже Далибор Рожић, члан Градског већа за културу.

По његовим речима, од добијања титуле Европске престонице културе, Нови Сад је са 4,53 одсто, колико су износила буџетска издвајања Града за развој културе у 2016. када је град и понео ласкаву титулу, досегао 8,68 процената колико је за ту намену опредељено у буџету за ову годину.

Поједини европски главни градови издвајају за културу из укупног градског буџета углавном до 10 процената - Мадрид 3,65, Париз 5,07, а Љубљана 9,88 одсто. У тим просецима се налазе и градови кандидати за титулу Европске престонице културе, где проценти варирају од 1 до рекордних 15 одсто. Од британског Лидса, који је 2018. издвојио нешто више од једног процента у те сврхе, до 15,6 које је 2017. издвојио мађарски град Веспрем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе 2021.

- Укупни буџет Града за област културе од 2012. године до данас увећао се дупло. Мимо рекордних улагања у инфраструктуру, у просторе за културу, у наредне две године, отварамо могућност за развој културне сцене и кроз програмске конкурсе у вредности од готово 700 милиона динара. Ако на то додамо редован рад установа културе које имају седиште у Новом Саду, чињеница је да је култура поново један од најважнијих покретача развоја града - наводи Рожић.

Током 2020. и 2021. године Град Нови Сад ће кроз више од 20 отворених позива дати прилику да се у будућој Европској престоници културе представе, не само актери локалне, већ и целокупне српске културне сцене.


КОНКУРСИ

ГРАДСКА управа за културу покренула је четири конкурса, а "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе" један. Како би се заинтересовани ближе упознали са условима већ отворених конкурса, али и оних који су планирани у наредном периоду, организују се "Инфо дани", о којима ће јавност бити благовремено обавештавана.