УЖИЧАНИ су, својевремено, имали један неуспели покушај успостављања система примарне селекције отпада, а сада им се пружа прилика за "поправни испит" јер су ЈКП "Дубоко" и ЈКП "Биоктош" започели расподелу канти за разврставање већ на првом кораку - у домаћинствима. Потом је предвиђен транспорт на регионалну депонију која је најсавременија у Србији...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Smeće još bez adrese: Nepoznata lokacija dugo najavljivane regionalne deponije, projekat vredan 90 miliona evra

- Примарном селекцијом ће испрва бити обухваћено 2.500 домаћинстава, у различитим деловима града, а у оквиру другог прјекта ће тај број бити више него удвостручен - каже директор ЈКП "Дубоко" Миомир Миловановић. - Сви бесплатно добијају две канте: од 240 литара за суве материје, попут амбалажног картона, на пример, те од 120 литара за такозвани мокри отпад. Поред камионa за одвожење "суве фракције", купили смо и 30 контејнера за одлагање стакла.

У пројекат назван "Предграђа рециклирају" - вредан укупно 710.000 евра - поред Ужица је укључена и Тузла у БиХ, па се поменута средства равномерно расподељују.

Други пројекат чија се примена очекује процењен је на око 500.000 евра, а биће реализован само у Србији, посредством надлежних министарстава. Новац стиже из приступних фондова и предстоји обједињена јавна набавка.

- Истовремено са поделом канти, студенти и средњошколци ће одлазити на терен и на кућном прагу обучавати суграђане - закључује Миловановић.