Завичај не може нико да избрише: Одржано традиционално дружење око 250 Крајишника у Бачком Јарку

Р. ШЕГРТ

13. 02. 2020. у 21:30

Завичај не може нико да избрише: Одржано традиционално дружење око 250 Крајишника у Бачком Јарку

Граховљанци и Ливњанци чувају традицију од заборава Фото Р. Шегрт

Пуних 12 година прелазе границе да би се окупили крај Новог Сада

БЕЗ обзира на то што је "сунце туђег неба дало сјајне резултате", па су у новом поднебљу поставили чврсте темеље новог живота, људи рођени у околини Ливна и Босанског Грахова у Босни и Херцеговини негују идеју да "чувају завичај од заборава". Њих 250 то је показало на 12. традиционалном дружењу у Бачком Јарку код Новог Сада. Да би се видели рођаци, комшије, земљаци, упознале нове генерације, чуо говор испод Динаре, Шатора и Старетине, прелазе се границе, савладавају километри и прескачу вечере да би се стигло на време.

Баш такве емоције из Аустрије сваке године доводе Петка Росића (78) и његову супругу Марију.

- Понећу лепе утиске са овог дружења. Људи који су дошли имају много заједничког и носе много лепих успомена из свог краја - приметила је Марија.

Људи из овог краја одавно су "трбухом за крувом" одлазили у "бијели свијет". Зато имају два завичаја, онај из којег потичу и овај у којем сада живе. Таква је судбина Илије Ињца (75) рођеног у Казанцима, на пола пута између Ливна и Грахова. Рано је отишао из родитељске куће, најпре у Наково код Кикинде, па у Нови Сад, а онда се настанио у Панчеву. Сада живи на релацији од тог града до родног села.

"Подинарје, завичајна слико, не може те избрисати нико; На Илиндан сви у Црном Лугу помијешају и радост и тугу; Подинарје становнике зове, своје кћери и своје синове, да се опет својој кући врате и поново сваког посла лате", пева Илија у својој књизи "Ријеч завичајна". Посебно му је стало да се сачува изворни говор тог краја, па је сачинио и опширан речник у којем, на скоро 200 страна даје значење топонима народног говора из 16 насељених места Доњег Ливањског поља.


Марија и Петко Росић


Највише људи из тог краја живи у војвођанској равници. На простору од Ливна до Грахова сада живи мало, углавном старијих људи. Школе не раде, сахране су чешће од крштења, а венчања нема.- Разапети смо између Дрвара и Ливна. Тешко је, боримо се за опстанак. Живимо у Федерацији, у Кантону 10 са седиштем у Ливну, а већинско је хрватско становништво. Помажу нам Република Српска и Србија. У Грахову стално живи, дакле зимује, свега 1.300 људи. Лети нас је нешто више, јер неки дођу на два-три месеца - наводи Милорад Глигић, начелник општине Босанско Грахово који је дошао на дружење са земљацима у Бачки Јарак.


Милка Јурић и Здравко Томић


- Наша основна идеја је да земљу предака не треба заборавити. Афирмишемо обичаје и културу свог краја и одржавамо везе са људима који тамо живе. Учествујемо у акцијама подршке малобројном земљацима у Доњем Ливањском пољу - каже адвокат из Темерина Владимир Вујановић, председник Удружења Ливњана и Граховљана.

Велику подршку раду удружења протеклих година дао је предузетник Здравко Томић из Сирига, па му је Управни одбор доделио захвалницу.

Крајишници размењују приче из постојбине


НА САЈАМ БЕСПЛАТНО

У Војводини има више од 70 завичајних и избегличких удружења и ми желимо да их институционално повежемо, да боље сарађују на заједничким акцијама. Зато организујемо други Сајам завичаја 22. фебруара у Новом Саду. Удружења ће представити свој завичај у најлепшем светлу. Учешће излагача и улазак за посетиоце су бесплатни - најављује Душко Ћутило, директор војвођанског Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима.


Милорад Глигић


ТУЖНО ГРАХОВО

СЛИКА Босанског Грахова данас је тужна. И даље је много порушених кућа и јавних објеката. Три стуба живота у овом градићу су основна школи са 80 ђака, СКУД "Гаврило Принцип" и црква. Средњошколци на наставу путују 30 километара у Дрвар.

- Лекар долази три пута недељно. Амбуланта припада Дому здравља у Дрвару, али је боље било док је била при дому у Ливну - каже начелник Глигић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nikola

14.02.2020. 14:55

Pozdravljam sve moje zemljake sa podrucja Livna i Bosanskog Grahova, zeleci im puno zdravlja i srece da jos dugo godina pronose slavu zavicaja, obelezavajuci svaki znacajan dogadjaj iz kako to radi Ilija Injac.