ПРОИЗВОДЊА у три фабрике које послују на простору некадашње Машинске индустрије Ниш (МИН) и у којима ради више од 500 радника заустављена је већ два дана. Разлог је крађа 180 метара бакарног високонапонског кабла који спаја две трафостанице у индустријској зони Ниша. Штета се, кажу директори ових фирми, процењује у милионима динара дневно, док је цена украдених каблова највише 200 евра. Руководиоце и раднике ових фабрика забрињава и што не знају када ће се производња наставити, јер се још не зна када ће бити постављени нови каблови.

Струја је у фабрикама "МИНГ ковачница", "Југоимпекс" и "Вослох скретнице" нестала у среду око 14 часова, а радници су то одмах пријавили "Електродистрибуцији".

- У "Електродистрибуцији" најпре нису били сигурни где је квар - каже за "Новости" Немања Маџаревић, директор "МИНГ ковачнице". - Договорили смо се да погасимо све машине и опрему, и пробали смо да нађемо квар. Увече смо, међутим,открили да су пресечена сва три бакарна кабла која напајају све три ове велике фабрике. Од среде у 17.30 до јутра смо покушавали да уклонимо квар и утврдимо надлежност и одговорност за каблове који напајају наше фабрике. Али мерна места се налазе унутар фабрика, а каблови су пресечени ван круга, близу трафостанице чији је власник "Електродистрибуција".

Маџаревић каже да су губици огромни јер тренутно ниједна од три фабрике не ради, а морали су да одложе и све извозне послове. Сами каблови, појашњава, коштају највише од 150 до 200 евра, док је у његовој фирми производња стала и на губитку су већем од 10.000 евра дневно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хит прича из Трстеника: ПРВИ ДАН дошао на посао, па после два сата ПОРОДИО жену у Дому здравља (ФОТО)


- Радимо седам дана у три смене, а готово све што произведемо извозимо на европско тржиште - каже Маџаревић. - Управо су нам ту и партнери из немачке ауто-индустије и заиста не знам како да им објаснимо да у 21. веку у центру града немамо струју у погонима јер је неко исекао и украо каблове и то не први пут.

Немања Маџаревић


Ивица Ранђеловић из фирме "Вослох скретнице" каже да су губици огромни и у њиховој фабрици, и да већ премашују милион динара. Несигурни су, каже, када ће се производња наставити.

Исечене инсталације


ПОЛИЦИЈА ТРАГА ЗА ПОЧИНИОЦИМА

У ПОЛИЦИЈСКОЈ управи Ниш кажу да починиоци још нису откривени, али да раде на расветљавању овог догађаја.

- Одмах по пријави да су украдени високонапонски каблови у МИН Ниш, полиција је изашла на лице места - кажу у ПУ Ниш. - Обавестили смо Основно јавно тужилаштво и полиција интензивно трага за починиоцима овог дела.