Хит прича из Трстеника: ПРВИ ДАН дошао на посао, па после два сата ПОРОДИО жену у Дому здравља (ФОТО)

Novosti Online / С.БАБОВИЋ

четвртак, 13. 02. 2020. у 16:00

Хит прича из Трстеника: ПРВИ ДАН дошао на посао, па после два сата ПОРОДИО жену у Дому здравља (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

Млади лекар др Иван Милутиновић (39) по повратку у родни град са специјализације за гинеколога
ТРСТЕНИК - ПОРОЂАЈИ у домовима здравља су врло ретки, али да их обаве млади доктори, тек пристигли са специјализације, у Трстенику не памте. Управо то се догодило 3. фебруара, када је на посао, свог првог радног дана, дошао др Иван Милутиновић(39), млад специјалиста гинекологије и акушерства. После само два сата рада у ординацији, примио је пацијенткињу Даницу Ковачевић(27) у поодмаклој трудноћи.


То што Трстеник нема породилиште читавих 30 година није била препрека младом доктору да уз подршку искусне начелнице Службе за здравствену заштиту жена, др Драгице Гочанин-Пејчић да помогне да на свет дође здрава девојчица тешка 3.310 грама.


- Са специјализацијом сам завршио 21. јануара, и јавио се на посао у прошли понедељак, први пут као самостални доктор са својим печатом, што је наравно за “нове” специјалисте, посебна одговорност - сведочи за “Новости” др Иван Милитуновић, који је годинама радио у трстеничкој хитној помоћи.


- Око 9,30 је у ординацију ушла трудница, којој је већ пукао водењак, жалила се на јаке болове. Већ при првом прегледу било је јасно да је порођај почео, видела се главица бебе. Није било никако времена за транспорт до матичног породилишта у Крушевцу. Све се одиграло врло брзо, у два-три напона. Беба је одмах заплакала и знао сам да ће све бити како ваља.


У међувремену је санитет хитне помоћи био спреман за превоз од Дома здравља “Др Сава Станојевић” у Трстенику, до Опште болнице у Крушевцу. Са мајком и бебом кренула су оба лекара. По пријему у породилиште, обе су збринуте, а врло брзо су колеге из крушевачке болнице јавиле Трстеничанима да све протиче у најбољем реду.


- Специјализацију сам завршио на ГАК “Народни фронт”, а цео стаж у Вишеградској, у тим установама сам заиста стекао врхунско знање и праксу - подвлачи др Милутиновић.- Порођаји се не обављају у приманрој здравственој заштити, али био сам спреман. Уз начелницу, која је изузетан стручњак, као и искусне бабице све је и морало да се заврши баш као што јесте.


У Рујишнику - славље. Принова је обрадовала цело село где живи тек око 130 душа. Мала беба Невена улази у другу недељу живота.- Прво сам добила болове, а водењак ми је пукао буквално испред зграде хитне помоћи - прича за “Новости” породиља Даница Ковачевић, која је 17.јануара ушла у девети месец.


- Одмах су ме примили и кренуо је порођај. Мало сам се уплашила, што је нормално, али имала сам поверења и у у младог доктора и докторку.Док у наручју држи старију ћерку Николину, Александар(38) прича како им је сада жеља да добију и треће дете. Две девојчице ушле су у дом Ковачевића за само 15 месеци, и то после неколико година покушавања да оснују породицу. Бака Верица и дека Велибор живо препричавају драматични догађај са срећним крајем.


Прочитајте још: ЖЕНЕ ПОРАЂАО НА НАДВОЖЊАКУ, ТЕРАСИ: Доктор кумовао у 7 необичних порођаја


За прабаку Зорицу, млади доктор је јунак.


- Нисам стигла да га упознам, али ће баба да му однесе свашта! - усхићено говори Зорица Ковачевић.


- Бог да га поживи!
ЗА ТРУДНИЦЕ САДА И ДРУГА СМЕНА


НАЧЕЛНИЦА др Драгица Гочанин-Пејчић за “Новости” говори да је доласком новог гинеколога, у Дом здравља сада могуће организовати и другу смену. До краја године им стиже још једна колегиница,па ће тако иначе пребукирана служба успети да са укупно четири гинеколога расподели близу 16.000 картона. Од 800 до 900 порођаја годишње буде у Трстенику, што је око 400 мање у односу на пре само шест година. Осим у Крушевцу,Трстеничанке се порађају и у Краљеву.


- Доста смо урадили у претходне три године за побошљање услова рада и боље репродуктивно здравље пацијенткиња: отворено је саветовалиште за труднице, добили смо 4Д ултразвук, апарат за радио-таласе, који открива премалигне лезије на грлићу материце-предочава др Драгица Гочанин-Пејчић, која је својевремено имала слично “ватрено крштење” као и др Милутиновић. -Дневно урадимо око 40 прегледа и додатно,гледање резултата.Са доласком нових и одлично обучених колега, све ће бити много лакше.
НИШТА БЕЗ ХИТНЕ


ПОСЕБНУ улогу у збрињавању трудница и породиља у Трстенику, истичу у Служби за здравствену заштиту жена, имају колеге из хитне помоћи. Ове недеље су успешно збринули бебицу рођену у кући у Медвеђи. Мајци је то било седмо дете и није хтела у болницу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

* КОМЕНТАР *

13.02.2020. 17:33

Нека си ти, као и твоја породица, нама жив, здрав и поштен па да их тако породиш на хиљаде!!! Срећно ти било у животу и каријери!!!

Tehnicar

14.02.2020. 00:23

Cestitam mami, ali clanak je veoma glup.Doktor je ucio za ginekologa, nije uradio operaciju na mozgu ili srcu