САМОХРАНА мајка петоро малолетне деце Каролина Косаренко (34) из Кикинде више се не боји кише. Не плаши се ни да ће се на децу док спавају срушити кров трошног стана у којем су живели 11 година. Сада имају нови дом у којем је суво, топло и безбедно. Више се не купају у кориту, спавају у топлим собама, а мајка има чак и веш-машину.

Срећа је на њихова врата покуцала после писања "Новости" о томе како их је мајка, за време великих киша, у глуво доба ноћи изводила под облаке, јер се плашила да ће трошна таваница пасти на њих. Тада је 20 предузетника из Кикинде одлучило да им изграде нови стан. Издвојили су новац из свог џепа и овој породици изградили топао дом у којем имају купатило. Купили су им и нови шпорет и сада им је топло, а што је најважније, кров не прокишњава.

- Плакала сам када су ти добри људи средили овај стан. Сузе су ми текле од среће. Сад кад отворим улазна врата, запахне ме топао ваздух, а раније је унутра било исто као и напољу. Имамо топлу воду, нови шпорет који добро греје па нам је свугде топло. Деца су се највише обрадовала купатилу. Сада се сваки дан купају испод туша. Имам чак и веш-машину. Сигурна сам и више се не бојим - искрено је испричала Каролина.

Како смо већ писали, Каролина је са децом живела у трошном социјалном стану, који је сваког тренутка могао да се сруши.

- Циљ нам је био да деца више не живе у хладном и влажном простору, већ да им буде суво, топло и безбедно. Предложио сам колегама да им на месту старог стана изградимо нови и сложили су се. Сагласност смо добили и од Града. Осим купатила, направили смо им и кухињу, имају две собе, нови шпорет за грејање, нове ормаре. Подови су нови, од плочица и ламината. Цео стан је изолован, а кров је нов и покривен лимом тако да нема шансе да прокишњава - прича предузетник, који жели да остане анониман.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подршка православној цркви у Црној Гори: Тробојке и мурали у Прокупљу


Ни други предузетници који су учествовали у овој хуманитарној акцији не желе да се експонирају, иако су заједно уложили око 620.000 динара. Каролинин удобни дом од око четрдесетак квадрата сада је најлепши у великом заједничком дворишту на периферији града, у којем је још 17 трошних социјалних станова.


Дотрајала кућа


ТРАЖИ ПОСАО

Каролина Косаренко нема никог од ближе породице ко би могао да јој помогне. Мајка јој је умрла пре 16 година. Живи од социјалне помоћи и дечјег додатка. Тражи посао, али због деце не може да ради у трећој смени. Деца иду у школу и вртић. Муж је отишао пре три године, када је била трудна са најмлађим дететом.