ПЛАНОМ названим "Србија 2020-2025" је предвиђено да у вртиће широм земље у поменутом периоду буде уложено 60 милиона евра. Притом, до краја ове године ће бити изграђено 15 нових објеката у којима ће бити места за 2.200 малишана - најавила је премијерка Ана Брнабић током посете Лаћарку крај Сремске Митровице, где "ниче" нови вртић са 120 места.

Иако су радови започети половином децембра 2019, нови објекат вртића "Чуперак" - који се гради из кредита Светске банке - може бити завршен и пре него што је било најављено. Неимари су вредни, посао брзо напредује, па ће најмлађи житељи Лаћарка највероватније моћи да се "уселе" и пре новембра, који је дефинисан као крајњи рок.

У сваком случају, по завршетку новог вртића, у највећем селу на територији Србије - са чак 12.000 становника - више неће бити непопуларне листе чекања.

- Сремска Митровица има снажну локалну самоуправу која је показала како брзо може да се ради и развија. Стопа незапослености не премашује пет одсто, буџет је стабилан, а од 2012. је 18 нових инвеститора управо овде отворило 5.000 радних места. Томе је и држава дала свој допринос - нагласила је Ана Брнабић, указујући и на то да је Влада за читаву Србију одобрила запошљавање чак 2.000 људи само у предшколским установама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У Браничевском округу проглашена епидемија грипа


Иначе, посета Срему је започета у првој ваљаоници бетонског гвожђа "Металфер", која у Митровици гради већ четврти производни погон. Поред њиховог менаџмента, домаћин је био и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић који је, до преузимања овог ресора, осам година обављао дужност првог човека овдашње локалне самоуправе. И, управо током његовог руковођења Сремском Митровицом, компанија "Металфер" је одлучила да овде инвестира и запошљава...


Одмиче градња новог објекта за малишане Фото С. Костић


Није се, међутим, стало само на томе, већ се најављује да ће у новом погону ваљаонице ребрасте арматуре, на чак 20.000 квадрата, бити примењиване најсавременије технологије. Завршетак погона у који је уложено 60 милиона евра се очекује 20. марта, када ће бити започета производња у којој ће - поред 450 већ запослених - до радног места доћи нових 50 људи из овог дела Србије.


Нови погон од 60 милиона евра