ЕВРОПСКА унија покренула је у општини Оџаци пројекат мотивисања и оспособљавања Рома за запошљавање, али то неће бити нимало лак задатак. Такву прогнозу изнела је Јелица Мишковић из Удружења грађана "МР Луна", које ће, у партнерству са Општином Оџаци, спровести пројекат "Нови капацитети и нове могућности запошљавања Рома". Према њеним речима, главна препрека биће одсуство навике припадника ромске популације да траже сталан посао.

- Они не верују у институционално запошљавање, што не значи да су лењи. Навикли су да се сналазе, а отпор постоји и због дискриминације и стереотипа којима су у великој мери изложени - објашњава Мишковићева.

Процењује се да у општини има 1.200 чланова ромске заједнице, од чега више од половине радно способних, али се на прсте могу избројати они који раде у предузећима, и то махом на привременим и повременим пословима. Стотинак их ради сезонски на њивама, а међу њима су углавном бивши становници ромског насеља у Богојеву, који су пре више од годину дана пресељени у модерне монтажне куће у пет села у оџачкој општини. Реч је о 34 породице са 107 чланова, којима је нове домове обезбедила ЕУ, уз подршку Владе Србије, локалне самоуправе и Центра за унапређење становања социјално угрожених група (Хаусинг центар) из Београда.

- У новим срединама већина је престала да се бави сакупљањем секундарних сировина и почела да ради за надницу у пољопривреди - наводи Андрија Ђурић, координатор за ромска питања у општини Оџаци.

Предвиђено је да у оквиру пројекта за подстицање запошљавања Рома, који ће трајати 14 месеци, буду одржане обуке за јачање конкурентности на тржишту рада и активно тражење посла. Полазницима ће бити обезбеђена новчана надокнада, а биће стимулисани и послодавци који их приме на обуку. ЕУ је за спровођење пројекта обезбедила 61.000, а општина 10.000 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Подршка за образовање и запошљавање 500 младих Рома


- Не очекујемо велик одзив, јер је Ромима од посла сигурнија социјална помоћ коју добијају. Зато ћемо бити задовољни ако се за обуке пријави 20-30 полазника од 15 до 45 година и ако посао после завршетка пројекта нађе петоро-шесторо - каже Мишковићева.

ЕУ финансира обуке Фото А. Б.Многим ромским породицама обезбеђен дом Фото П. Д.

НЕПИСМЕНИ ИЛИ СА ВЕЧЕРЊОМ ШКОЛОМ

ИАКО све више ромске деце уписује средње школе, а неки и факултете, још увек је већина припадника популације неписмена или са завршеном вечерњом основном школом.

- Проћи ће генерације док се не поправи образовни ниво, и можда тек деца наше деце неће знати за социјану помоћ - истиче Мишковићева.