МЕЂУ храбрим радницима "Нови Пазар пута" и мештанима Штавља, Брњице и пештерских села који су у ноћи између 6. и 7. фебруара на магистралном путу Дуга Пољана - Сјеница из снежне лавине спасавали промрзле и полуугушене људе, жене и децу посебно се истакао машиниста Мирсад Шеховић из околине Дуге Пољане које је те ужасне ноћи, ризикујући свој, спасао много других живота.

Многи од спасених распитивали су се ових дана за име свог спасиоца, а неки су долазили у Сјеницу и Дугу Пољану да му се захвале.

- Нисам ја никакав јунак, само сам радио свој посао и понашао се онако како су ми те ноћи наређивали моја душа и срце, на себе ниједног тренутка нисам мислио - каже скромно Шеховић и наглашава да је и сам био изненађен силином олује и насталом ситуацијом.

- Људи су били у страху и паници, нису могли да изађу из снегом прекривених кола, дувао је ледени ветар, било је веома хладно, неки су се гушили, деца су плакала. Трчао сам поред кола, бодрио возаче и крчио им пут кроз сметове, гурао аутомобиле, помагао им да се окрену у снегу, извлачио људе кроз прозоре, падао и дизао се не мислећи да се и сам могу угушити у лавини - прича овај скромни Пештерац, који годинама одржава деоницу око Пометеника и Голијског пута за коју каже да је "гора од Сибира" и претешка за чишћење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Завејани смо САТИМА, а помоћи нигде нема и ко зна кад ће нас избавити": Сјеничанин открива колико је драматично невреме какво Пештер не памти (ВИДЕО)


Мило ми је што смо те ноћи помогли људима, нисам то чинио само ја, све моје колеге храбро су се бориле са сметовима. Много су нам помогли и мештани, а те је ноћи било истинских хероја. Жао ми је што је олуја узела једну жртву и што Радована Чворовића из села Гоње, који се смрзнуо у свом возилу, нисмо успели да спасемо. А ја бих опет исто поступио - поручује Шеховић.


ЗАХВАЛНОСТ

У НОЋИ страшне мећаве у колима затекла и Јелена Антонијевић која је спасена добрим делом захваљујући путарима и Мирсаду. Дан касније тражила је да сазна ко су њени спасиоци и да им се лично захвали.

- Сећам се Јелене, била је збуњена и уплашена када смо дошли до њених кола и питала ме је шта да ради. Помогао сам јој да се окрене на путу, наша машина којом је управљао Мујо Реброња ишла је напред, а ја сам ишао поред кола, показивао јој куда да иде и чистио јој шофершајбну, видљивост је била мања од метра - прича Шеховић.